zondag 24 januari 2016

Geen zakgeld

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, mijn kinderen krijgen geen zakgeld.

Een jaar of 12 geleden kregen de oudste kinderen wel zakgeld, inmiddels verdienen ze hun eigen geld en hebben ze geen zakgeld meer nodig.
Nu zijn mijn jongste kinderen in de leeftijd  dat ze zakgeld zouden kunnen krijgen. Volgens het Nibud en andere financiële opvoedadviezen zouden kinderen beter af zijn met zakgeld. Ze leren dan al jong omgaan met geld. Is dat zo? Mijn oudste kinderen lijken in de verre verste niet op mij in financiële zin. Geld brandt in hun zak. Alle opvoedkundige voorbeelden, adviezen, kasboekjes en het stimuleren van sparen ten spijt. Verantwoordelijk omgaan met geld zie ik niet bij hun terug. Ze lenen gemakkelijk van alles en iedereen, ruim voor het eind van de maand is er geen geld meer over. Studiefinanciering zien ze als een gift in plaats van een lening.

Al het geld wat ik 'investeerde' in hun financiële opvoeding is opgegaan in rook (soms letterlijk), opgegeten of op andere nutteloze wijze verspild. Het zakgeld varieerde van 50 eurocent toen ze 7 jaar waren tot 7,50 toen ze 16 waren. Wat me dat tot nu toe heeft gekost wil ik echt niet weten.

Ik zie echt niet zo te wachten om opnieuw zakgeld te gaan geven. Volgens het advies van het Nibud zou me dat dit jaar zo een 387,40 euro kosten. Natuurlijk kan ik ook minder geven, zeg de helft. Dan nog vind ik het bedrag erg groot.
Vooral als ik zie hoe zuinig ik zelf met geld omga doet het bijna pijn als ik hun zakgeld zie verdwijnen aan onzin dingen.

De kinderen hebben wel eigen geld. Dit krijgen ze bijvoorbeeld op hun verjaardag, met oud en nieuw en voor de rapporten. Ze hebben dus wel geld en kunnen op deze manier toch leren omgaan met geld denk ik dan.

10 opmerkingen:

  1. Ik kreeg ook zakgeld en amper een financiële opvoeding. Ik ben van mening dat je leert om met geld om te gaan met vallen en opstaan. Uieindelijk komt hopelijk iedereen erachter dat je moet sparen en je administrarie bij moet houden. Zakgeld draagt hier mijn inziens weinig aan bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zakgel geven hoort erbij denk ik. Het feit dat je oudste kinderen er niets van geleerd hebben is heen argument vind ik. Nu straf je de jongsten voor iets wat de oudsten nu doen. Is dat reeel denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zo leren ze dus niet met geld om te gaan. ik vermoed dat het een reactie kan zijn op jouw eigen zuinige gedrag. Mischien ze laten sparen voor iets wat ze graag willen bv mooie spijkerbroek. Dan stimuleer je het spaarzame gedrag en hebben zij iets om naar uittekijken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn besluit om geen zakgeld te geven komt voort uit mijn zuinige gedrag inderdaad.
      In de periode dat de oudsten zakgeld kregen was ik nog niet echt zuinig. Ik ging wel bewust met geld om, maar niet zo extreem als nu. Misschien geef ik nu wel het goede voorbeeld en zou zakgeld keurig worden gespaard.

      Verwijderen
  4. Mijn kinderen ontvangen allebei met de 1e van de maand 25 euro zakgeld. Het is bedoeld om hiervan hun kosten te betalen waar ze zelf voor kiezen. Een bioscoopje, een lunch met vrienden, een avondje stappen. Wat ze maar willen. Het gaat erom dat ze keuzes maken van het geld. En leren ermee om te gaan. Het is niet de bedoeling dat ze hiervan leren sparen. Dat gebeurd met hun geld dat ze bijverdienen. Daarvan moeten ze de helft afdragen voor later. Oudste zoon (16) heeft inmiddels ruim 1.300 euro gespaard. Ik hou hem hiervan altijd op de hoogte. Het geld is voor later.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanaf welke leeftijd krijgen ze die 25 euro?
      Op jaarbasis zou me dat 900 euro kosten.
      Om een indruk te geven; per maand is dat ons hele kleding- en vrije tijd budget bij elkaar :)
      Als je dat zomaar kan missen is het geweldig voor je kinderen.

      Verwijderen
  5. Mijn kinderen hebben €20 zakgeld per maand en € 60 kleedgeld. Met het kleedgeld ze laten leren. Dat wil zeggen een schriftje bij laten houden met inkomsten en de uitgaven. Ook ze geleerd al te reserveren. bijv. in de winter ze al attend op maken dat ze zomerschoenen eind maart moeten kopen en wat het ongeveer zal kosten ( dus leren verder te kijken dan vandaag).
    Op moment dat hun oma overleed moest er kleding gekocht worden. De kinderen hadden beiden geld dat ze konden besteden. Ook na hun benoemd dat dit een onvoorziene uitgave was die ze makelijk konden doen omdat ze zo goed met geld konden omgaan. Nu ze al wat ouder zijn kunnen ze prima met geld omgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier krijgen ze vanaf 1e jaar voortgezet onderwijs 25 euro per maand, nu 1 dochter die 16 is, na de zomer de 2e. Eerste dochter vind het nu weinig worden omdat ze al 5 schooljaren hetzelfde krijgt. Maar vind het genoeg met bijbaantje verdiend ze nog 100 euro bij, waarvan ze verplicht de helft moet sparen, dan heeft ze nog 75 euro per maand te besteden + evt. oppasgeld wat ze verdiend. vind dit meer dan genoeg voor een 16 jarige, gaat ook altijd binnen een maand op. aan bv ergens eten met vriendinnen, af en toe beltegoed, af en toe bustegoed (als wij het niet nodig vinden om met de bus te gaan en zij wel) extra kleding. verjaardagscadeautjes voor gezinsleden en vriendinnen.. en het zendingsgeld voor school, vind het belangrijk dat ze leren ook aan anderen te geven. Maar geld vliegt er ook altijd uit. Ben benieuwd hoe de volgende het gaat doen.. die heeft nog geen baantje en moet echt beginnen met 25 euro. Gr. Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat je je moet realiseren dat je het geldbedrag van jezelf niet moet projecteren op kinderen, tieners, twintigers of zelfs gepensioneerden....Elke leeftijdscategorie heeft zijn eigen behoefte en noden. Tieners willen graag bij de vrienden horen. Twintigers hoeven nog niet veel en geven flink uit, dertigers en veertigers hebben vaak kinderen en moeten meer besparen vanwege alle kosten en vijftigers beginnen met de korte termijn naar pensioen zuiniger te worden. Twintigers en tieners kan je niet over een kam scheren met oudere leeftijdscategorieën

    BeantwoordenVerwijderen