woensdag 15 februari 2017

Autoverzekering opzeggen?

Enige tijd geleden heb ik na lang wikken en wegen  mijn inboedelverzekering opgezegd. Dat schreef ik in dit blog. Dit scheelt op jaarbasis 186 euro.

Nu denk ik er al een tijdje aan om ook mijn al risk verzekering van de auto op te zeggen. Per jaar betaal ik hier 160 euro voor. Ik zit aan de top van schadevrije jaren dus het bedrag is relatief laag. De WA verzekering blijft natuurlijk gewoon. 
Eigenlijk had ik mezelf al overtuigd om het te doen. De auto is ruim 5 jaar oud en dat wordt vaak als grens gezien om minder te gaan verzekeren. Mijn vorige, wat oudere auto's had ik beperkt casco of alleen WA verzekerd.

Ik ben van plan om de auto die ik nu heb helemaal op te rijden en dan geen andere meer aan te schaffen. Tegen die tijd zijn de kinderen ook wat groter. We fietsen nu al bijna altijd. Naar school, werk en sport. Het zal echt wel even wennen zijn zonder auto, maar ik zie dat wel zitten. Ik wil het geld wat ik daarmee uitspaar gebruiken om de hypotheek te verlagen. Vooral het hoge aanschafbedrag wat ik nu spaar/achter de hand heb voor een nieuwe auto kan ik dan besteden aan aflossing.

Nu ga ik nooit over 1 nacht ijs. Sterker nog, ik wilde wachten tot de vorstperiode voorbij was om het all-risk gedeelte van de auto verzekering op te zeggen. Gladde wegen geven een extra risico dus daar wilde ik zo wie zo even na wachten.

Via de site van de ANWB berekende ik de waarde van mijn auto, en wat blijkt...Hij is het dubbele waard dan ik had gedacht. De auto is toch nog 6000 euro waard. Dat valt mee dus.
Vooralsnog zeg ik mijn verzekering toch maar niet op.

Heb jij een all-risk verzekering?

10 opmerkingen:

 1. Bij mijn vorige auto heb ik de all-risk opgezegd toen hij 7 jaar oud was. Toen was de waarde zodanig dat het geen zin meer had. Mijn huidige auto is 5 jaar oud met weinig kilometers. Ik wacht ook nu nog even

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oprijden :) Nu nog 6000 euro waard, de mijne was 4000 euro bij aanschaf en rij er al bijna 12 jaar mee dus dat wordt op zijn minst nog ruim 15 jaar autorijden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha. De auto stamt nog uit de periode dat ik mijn geld alle kanten op liet rollen. Het was mijn allereerste nieuwe auto (na een stuk of 8 tweede en derde, soms vierdehandsjes

   Verwijderen
 3. Ik ben een fan van het opzeggen van verzekeringen. Volgens mij moet je je alleen verzekeren tegen het verlies van noodzakelijke dingen waarvan je de vervangingskosten niet of alleen met heel veel moeite kunt betalen.

  Je verzekert nu 6.000 euro voor 160 euro per jaar. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar voor 6.000 euro kun je met goed zoeken best een nieuwe tweedehands auto kopen. Dus wat dat betreft zou die verzekering kunnen voldoen.

  Je inboedelverzekering kostte 186 euro per jaar. Voor welk bedrag zou je een compleet nieuwe (tweedehands) inboedel kunnen kopen? En is het dan logisch dat je je autoverzekering niet opzegt? Of schat je de kans dat je auto totall loss gaat hoger in dan de kans dat je je inboedel volledig moet vervangen?

  Ik weet niet wat het beste is hoor. Het belangrijkste is dat je er bewust mee bezig bent en dat ben je volgens mij wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem van de inboedelverzekering is dat er bij uitkering niet wordt gekeken welk bedrag je nodig hebt om alles te vervangen. Je krijg het bedrag van de dagwaarde van je inboedel. Aangezien alles ouder dan 20 jaar is of tweedehands verwacht ik weinig terug te krijgen bij schade.

   Verwijderen
  2. Als alles ouder is dan 20 jaar dan krijg je inderdaad waarschijnlijk heel weinig terug. Dat maakt het verschil met je autoverzekering groter, en je verschillende keuzes dus logischer.

   Verwijderen
 4. Mijn auto is uit 2004. Met 93000 KM. Is WA+ Casco verzekerd. Mijn inboedel verzekering is ook voor brand en waterschade. En een voorwaarde van mijn hypotheek verstrekker. Is 124E per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben WA en WA casco als autoverzekeringen. Onze auto's zijn altijd tweede hands en het loont niet om ze all risk te verzekeren.

  Overigens zou ik ook eens kijken wat je kosten doen mocht je schade rijden. Hoeveel tredes ga je dan naar beneden? Hoeveel scheelt dat in geld? En als je dan meer zou moeten betalen: tot welk bedrag loont het dan om de schade zelf te betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker verstandig om daar bij stil te staan.
   Degene die schade aan mijn auto veroorzaakte een aantal jaar geleden, koos er inderdaad ook voor om het uit eigen zak te betalen en er geen verzekeringswerk van te maken. Precies om die reden.
   Ik hoop dat het nooit aan de orde zal zijn maar na een schade zal ik de kosten van de verzekering opnieuw onder de loep nemen.
   Na 1 schade zak ik van trede 19 naar trede 10. Welk prijskaartje daar aanhangt kan ik niet direct terugvinden maar het belooft niet veel goeds :)

   Verwijderen