dinsdag 28 februari 2017

Een korte maand, maakt dat financieel wat uit?

Je kent deze uitspraak van Loesje waarschijnlijk wel; aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over. 
Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over

Februari vloog voorbij, logisch want deze maand telt slechts 28 dagen. 
Als je in loondienst werk, zoals ik, en maandelijks wordt uitbetaald dan verdien je elke maand je vaste loon. Of je die maand nou veel of minder werkdagen aan het werk ben je loon is hetzelfde. 
Je vaste uitgaven, hypotheek, verzekeringen etc zijn ook elke maand gelijk. 

Je variabele uitgaven verschillen per maand. Aangezien deze maand 28 dagen telt zou je het moeten merken in je variabele uitgaven. 3 dagen minder gegeten, minder auto gereden en ook 3 dagen minder tijd om überhaupt geld uit te geven, dan de maand er voor en er na. 
Ik heb mijn kasboek eens bekeken. Deze maand is mijn overzicht nog niet af. Het overzicht van vorig jaar laat zien dat februari (29 dagen) er iets minder is uitgegeven ten opzichte van de maand ervoor en er na. 

Februari de kortste maand, houd jij dan meer geld over aan het eind van de maand? 6 opmerkingen:

 1. Nee, want februari is een dure maand. Gemeente belasting betaald, maar hoefde mijn buffer er niet voor aan te spreken, dat is een verbetering tegenover vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het ook niet schelen, het is tenslotte ook maar een paar dagen. Wat ik wel merk dat als net het salaris binnen is, ik me altijd rijk voel en dus aan het begin van de maand meer geld uitgeef omdat er meer ruimte lijkt. Aangezien ik een vast budget heb betekend dit dat ik altijd moet gaan knijpen aan het eind van de maand om uit te komen. Ik ga het vanaf nu andersom doen, aan het begin van de maand zuinig zodat ik wat ruimte heb aan het eind van de maand. Per saldo maakt het natuurlijk niets uit maar het is alleen voor mijn gevoel. Wellicht houd ik dan aan het eind van de maand nog iets over van mijn budget wat ik bovenop het vaste spaarbedrag kan sparen. Geen noodzaak, maar gewoon een leuk experiment om te kijken wat het oplevert. Ik kan (of wil) eigenlijk nergens meer bezuinigen, dus gewoon eens kijken waar ik met deze uitdaging uitkom. :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Via mijn bank app weet ik precies welk bedrag er op welke dag wordt afgeschreven. Zodra ik mijn salaris heb zet ik het gehele bedrag, min een paar tientjes, op mijn spaarrekening. Elke keer als er wat wordt afgeschreven zoals hypotheek etc zet ik dat bedrag op de betaalrekening.
   Er staat dus altijd weinig geld op mijn betaalrekening. Het lijkt dan altijd of ik heel weinig geld heb. Het klinkt misschien wat omslachtig maar voor mij werkt deze methode heel goed.

   Verwijderen
  2. Ik weet ook altijd precies wat er afgeschreven wordt, ik voel me alleen 'rijk' met mijn maandelijks budget van €300. Het is niet dat ik geld uitgeef wat van de vaste lasten is. Die 300 is voor boodschappen, tanken, uitgaan en dat soort dingen. Voor mij is het niet handig om eerst alles weg te sluizen om het vervolgens weer terug te boeken. Ik zou dan steeds achter de feiten aanhobbelen. Maar goed, de eerste week is al voorbij en slecht 25 euro van het variabele budget uitgegeven, so far so good. ;)

   Verwijderen
  3. Wen goed begin is het halve werk ;)

   Verwijderen
 3. geef standaard meer uit dan gepland (niet erg er komt meer binnen dan ik aan t begin van de maand op de betaalrekenign zet)
  uiteindelijk gisteravond ook gelijk de waterschapsbelasting en gemeentelijke heffingen betaald (ruim 1000 euro... ) daarnaast is mn inkomen wisselend.. februari was zelfs een prima maand (maar die inkomsten komen pas in maart :p maar ook januari was een prima maand qua gewerkte uren en dat staat al op de spaarrekening)
  merk er verder weinig van of een maand veel of weinig dagen heeft.. is meer van hoeveel shop ik voor de kinderen of mezelf :p hoeveel verjaardagen hebben we, hebben we een verjaardag ver weg (extra tanken...) etc. de ritjes van 11 km naar mans werk merken we niet of dat er 2 meer of minder zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen