dinsdag 17 januari 2017

Wat doet een vrek als de vaatwasser kapot gaat?

antwoord....een echte vrek heeft geen vaatwasser.

Tot zover het raadseltje.
Ik ben een vrek in wording en heb een vaatwasser. Die vaatwasser kocht ik een jaar of 8 geleden, gewoon omdat de andere stuk was. Die vorige vaatwasser was in inbouw gevalletje en zat er al in toen ik dit huis kocht.

Gisteren ging mijn vaatwasser stuk. Eerst draaide hij al een tijdje met koud water. De vaat werd er op zich wel schoon van maar erg vieze en vette vaat waste ik met de hand. Nu deed hij helemaal niets meer. Ik heb nog diverse pogingen gedaan met de gebruiksaanwijzing in de hand, maar hij ging het gewoon niet meer doen.

Een mooi moment dus om een stap verder te zetten in het vrekkenleven. Er was een tijd dat iedereen met de hand waste dus waarom zou ik dat nu niet ook gewoon doen?

Ik was nu noodgedwongen zegge en schrijven 1 dag alles met de hand.
Het lastige is dat er nu vrijwel altijd vuile vaat op het aanrecht staan. Het goede nieuws is dat ik overdag werk en er geen last van heb. Het mindere nieuws is dat mijn handen nu al openliggen.
De ontbijtspullen worden pas 's avonds na het eten afgewassen. Op zich heel zuinig natuurlijk, maar het vuile spul irriteert me nu al.
Ik kijk het nog even aan en dan vrees ik dat ik toch over ga tot de aanschaf van een nieuwe vaatwasser. In ieder geval een goed moment om over te gaan naar een energiezuinig exemplaar.

Was jij met de hand of toch gebruik je toch liever een vaatwasser?


22 opmerkingen:

 1. Ik doe het liever met de hand.
  Gewoon na het eten lekker afwassen en alles is weer opgeruimd en netjes.
  Met een vaatwasser moet je nog inladen, uitladen en ik had altijd wel iets dat nog nat was en natuurlijk liet ik dat altijd over andere dingen heen vallen zodat ik alsnog alles aan het afdrogen was.
  Voor mij dus alles lekker met de hand

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker afwassen lees ik, weet niet waar je woont maar ik wil je best een plezier doen met een dagelijkse lekkere vaat ;)

   Verwijderen
 2. Ik doe het liever met de hand.
  Gewoon na het eten lekker afwassen en alles is weer opgeruimd en netjes.
  Met een vaatwasser moet je nog inladen, uitladen en ik had altijd wel iets dat nog nat was en natuurlijk liet ik dat altijd over andere dingen heen vallen zodat ik alsnog alles aan het afdrogen was.
  Voor mij dus alles lekker met de hand

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb sinds een paar maanden een heel zuinige fijne stille vaatwasser die ongeacht hoe smerig ook, alles blinkend schoon maakt. Zelfs met kleine ecoblokjes. Heerlijk. Met mijn vorige vaatwasser deed ik het ook net zo lief zelf inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blokjes halveren scheelt ook weer in de financiën. Vaat wordt er net zo schoon van.

   Verwijderen
  2. Poeder is beste met pondje soda erbij, jaar vaatwassen voor nog geen 10 euro :)

   Verwijderen
 4. Ik doe de afwas met de hand. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt dat iemand een vaatwasser heeft die echt alles goed schoon maakt. Op het werk haal ik de vaatwasser vaak leeg, en dan gaan er spullen direct weer terug ivm niet echt schoon. In vakantiehuisjes hetzelfde meegemaakt. En regelmatig zie ik, als ik bij iemand te gast ben, dat een bord of mes oid gewoon niet echt schoon is. Bovendien, wat hier al eerder werd geschreven: er is altijd wel het e.e.a. dat alsnog afgedroogd moet worden.
  Ik vind het heerlijk, mijn handen in dat warme afwassop.

  Maar ook even een vraag aan jou: wat bedoel je precies, dat je handen open liggen? Ben je allergisch voor het afwasmiddel? Dan raad ik je aan om een paar huishoudhandschoenen aan te doen bij de afwas (of ander merk afwasmiddel proberen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig niet allergisch, wel een zeer gevoelige huid. In combinatie met het koude weer momenteel gaat mijn huid snel kapot. Ook handschoenen helpen weinig, ik gebruik ze wel voor andere schoonmaakactiviteiten maar dan gaan mijn handen zweten en alsnog open. Poederhandschoenen zijn helemaal verschrikkelijk.
   In perioden dat het niet vriest zou 1 keer per dag afwassen waarschijnlijk best kunnen.

   Verwijderen
 5. De mijne was laatst ook in staking. Gelukkig was het reparabel en hoefde er geen nieuwe aangeschaft te worden.

  Ik vind t namelijk echt niks, al die zooi op het aanrecht en met de hand aan de slag.... :-)

  Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tegenwoordig zijn de vaatwassers veel zuiniger. Ik heb in december een nieuwe afzuigkap gekocht A+ de allerzuinigste op dit moment en over 8 jaar heb je al weer een zuiniger apparaat.

  Gewoon een zuinige vaatwasser kopen, kost iets meer. Mijn handen gaan ook snel open en wondjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar door extreem zuinig waterverbruik ook niet altijd beter. Net als bij afzuigkap maakt energielabel niet veel uit gaat om niets in verhouding ik let eerder op DB,s en ik heb hier een die ruim 800 M3 per uur wegblaast en zo staat hij weinig aan

   Verwijderen
  2. Maar door extreem zuinig waterverbruik ook niet altijd beter. Net als bij afzuigkap maakt energielabel niet veel uit gaat om niets in verhouding ik let eerder op DB,s en ik heb hier een die ruim 800 M3 per uur wegblaast en zo staat hij weinig aan

   Verwijderen
 7. Ik zou die van mij ook vervangen, is inbouw, en wat doe ik anders met die plek van de vaatwasser

  BeantwoordenVerwijderen
 8. een vaatwasser! en zodra die kapot gaat wordt dezelfde dag nog een nieuwe besteld!! ik werk als gastouder.. heb echt geen zin om savonds om 2100 nog een uur te gaan staan afwassen ?!!! ja t zou kunnen als er opovangkindjes zijn, maar om die nu een uur te gaan laten zitten op een lege keukenvloer.. ? mn speelruimte is nl in de kelder, dus in de keuken is weinig te doen voor ze ;) dus ik geniet heel bewust van mn vaatwasser, elke dag weer! die is elke euro waard!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tegenwoordig zijn ze zo zuinig dat er nauwelijks nog water verbruiken zo,n 6 liter en dat is echt te weinig voor een vieze vaat. Ik prefereer de pro machines van Miele blaast er in 20 minuten 22 liter er doorheen vaat brandschoon en in no time klaar en dat al vele jaren voor slechts 100 euro :) Nee deze mag nog vele jaren blijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb bijna 20 jaar een vaatwasser gehad en de laatste 2 jaar geleden verkocht.
  Wat een verademing! Niet meer dat ellendige in-en uitpakken!
  En nee, ik woon niet alleen :) Gezin met 5 kinderen, die dit jaar niet meer allemaal thuis wonen. Toen ze nog wel thuis woonden paste nooit de hele vaat in de machine en deed ik ook al veel met de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een tweedehands Miele. En als ie stuk gaat, dan komt er zsm een andere tweedehands Miele. We hebben andere merken gehad (ook in vakantiehuisjes), maar dan was zo'n ding uren bezig en / of het werd niet echt schoon.

  Ik heb echt een ontzettende hekel aan afwassen, dus die vaatwasser blijft!

  BeantwoordenVerwijderen