maandag 23 januari 2017

Heb het vrekken niet van een vreemde....

Ik heb het vrekken niet van een vreemde.

Toevallig vertelde mijn zusje gisteren dat mijn moeder vroeger altijd boterhamzakjes uitwaste en aan de waslijn hing te drogen.
NEEEE, ja echt. 

De afgelopen jaren heb ik het kennelijk verdrongen want ik kon het me niet meer herinneren. Ik weet wel dat mijn moeder ook zuinig was vroeger. Zo maakte ze vroeger vaak zelf kleding. 
Binnen de familie werden ook vaak kleren heen en weer geschoven. Een goede manier om te besparen. Niet dat vroeger alles beter was maar de kleding ging wel heel lang mee. Naar mijn idee veel en veel langer dan nu.

Wat ik me verder kan herinneren dat ze ooit de gordijnen in de woonkamer die tot de grond kwamen, rigoureus afknipten zodat deze niet meer over de verwarming kwam te hangen. Een superbesparing natuurlijk maar toen snapte ik het (nog) niet. Ik vond die gordijnen oerlelijk geworden.

Over het algemeen waren mijn ouders vrij zuinig. Klussen in en om het huis deden ze vrijwel altijd zelf. Als we een dagje uit gingen namen we al het eten voor de hele dag zelf mee.

Toen ik net uit huis was verzette ik me nogal tegen die zuinigheid. Ik liet mijn geld alle kanten op rollen. Tweedehands iets aanschaffen, ik moest er niet aan denken. 
Verhoudingsgewijs had ik ook veel meer geld te besteden dan mijn ouders. Nu heb ik zelf de leeftijd  bereikt van mijn ouders toen. Ik kan niet anders zeggen dat ik steeds meer op ze ben gaan lijken.


1 opmerking:

  1. Zonde van de gordijnen. Zelf hebben wij ook gordijnen tot aan de grond. Komt een klein stukje over de verwarming. Afknippen dat gaat voor mij te ver.

    BeantwoordenVerwijderen