zondag 29 januari 2017

Als ik nu mijn baan op zeg........

Dan heb ik waarschijnlijk een probleem. Ik kom dan niet gemakkelijk in aanmerking voor een ww-uitkering omdat het verwijtbaar is, ik heb zelf ontslag genomen. Je komt dan in de bijstand.

Waarom stel ik deze vraag? Niet omdat ik dit van plan ontslag te nemen of graag in de bijstand wil, in het geheel niet. Werken is niet bepaald mijn hobby, gelukkig heb ik wel leuk werk. Wel kost het werk en alles eromheen me heel veel energie. Helaas zit ik iets lager in mijn energie dan de doorsnee medemens maar dit terzijde.

Ik stel deze vraag omdat iemand ontmoet heb die wel in de bijstand zit, ze heeft 2 schoolgaande kinderen en moet als tegenprestatie vrijwilligers werk doen. Toevallig is dat op mijn afdeling. Nog toevalliger is dat ik haar mag begeleiden. Ik ben blij met haar als vrijwilliger maar ben minder blij met alle klaagzangen die daar kennelijk bij horen. Het thema in haar leven is geld, of liever het gebrek hieraan. Bovendien ervaart het als een grote last dat ze een sollicitatieplicht heeft en nu dus ook nog eens vrijwilligerswerk moet doen, wel 2 hele uren per week.

Ik heb eens gekeken hoe dat financieel zou zijn, zou ik het redden?
Netto zou ik per maand 982,79 euro ontvangen. dit is inclusief vakantiegeld.
Mijn toeslagen zouden neerkomen op 514 euro per maand en 114 euro hypotheekrenteaftrek
Netto zou ik het dan moeten doen van 1610,79
Daar komt nog bij; de kinderbijslag.
Ook zou ik dan waarschijnlijk wel in aanmerking komen voor kindalimentatie.
Zou ik dan rond kunnen komen? Als ik mijn uitgaven bekijk, zou ik zeggen nee.
Maar als je verder kijkt naar eventuele tegemoetkomingen en kwijtscheldingen zou ik best een eind kunnen komen.
Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen scheelt ruim 80 euro. Opvangkosten en schoolkosten komen dan grotendeels te vervallen.
Wellicht zou ik in aanmerking komen voor een voordelige zorgverzekering via de gemeente, bijzondere bijstand bij onverwachte hoge kosten, gratis of goedkoop naar de sportclub voor de kinderen, tegemoetkoming schoolspullen, computer en fietsen voor de kinderen. Allemaal zaken die ik voorbij zag komen op zoek naar bovenstaande bedragen. Het verschilt per gemeente maar overal zie ik wel diverse mogelijkheden.

Mijn tante heeft jaren in de bijstand gezeten en hield elke maand 150 euro over om te sparen. Met kinderen lijkt me dat een opgave ook al kom je dan in aanmerking voor hogere toeslagen.

Wie heeft er ervaring met diverse voorzieningen in de bijstand? Is het in de praktijk haalbaar om er met kinderen van rond te komen?13 opmerkingen:

 1. ik dnek dat het wel even te doen is, maar zodra dingen in je huis gaan verslijten, je kinderen een grotere fiets moeten, etc, dat het dan wel zwaar wordt.
  Even een ander vraagje, waarom krijg je nu geen kinderalimentatie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kwam ergens tegen dat bepaalde gemeenten een tweedehands fiets geven aan kinderen vanaf 12 jaar. Ook laptops etc worden verstrekt aan mensen met bijstand. Sommige gemeenten geven deze tweedehands, anderen nieuw tegen een kleine bijbetaling.

   Geen kinderalimentatie? Zo heeft de rechtbank in al haar wijsheid beslist :)

   Verwijderen
 2. Moet je niet je huis opeten voordat je bijstand krijgt....?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, en je mag geen vermogen hebben over 11880 (alleenstaande ouder met inwonende kinderen) en het idee is dat je gaat werken en er is veel controle daarop. En dat lijkt me logisch sinds het een noodmaatregel is

   Verwijderen
  2. rijksoverheid.nl: Recht op bijstand: overwaarde huis lager dan € 50.100
   Is de overwaarde van uw huis lager dan € 50.100? Dan heeft u recht op een bijstandsuitkering als u voldoet aan 2 voorwaarden:

   U woont (met uw gezin) zelf in de woning.
   Van u kan niet worden verwacht dat u uw huis verkoopt of een (extra) hypotheek afsluit. Bijvoorbeeld omdat uw woonkosten ongeveer even hoog zijn als de huur van een voor u geschikte huurwoning.
   Voldoet u niet aan beide voorwaarden? U heeft dan in principe geen recht op een bijstandsuitkering. Uw gemeente kan u verplichten om de woning te verkopen. Of een (extra) hypotheek op de woning te nemen. Van het geld dat u hiermee ontvangt kunt u voorzien in uw levensonderhoud.

   In sommige situaties is het dan wel mogelijk om bijstand in de vorm van een lening te krijgen. Informeer hierover bij uw gemeente.

   Verwijderen
 3. Ik snap er niks van je bent jong,gezond de kinderen gaan naar school en dan ga je vrijwillig de bijstand in tot je 67 jaar bent of zo?
  Ooit heb ik kort in de bijstand gezeten en er kwam geen nieuwe fiets voorbij laat staan een computer of wasmachine.

  En een ding is al zeker alle toeslagen worden minder in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ook mijn eerste gedachte. Ik neem aan, als het niet zo is, excuses, dat je zelf voor deze situatie hebt gekozen. De verantwoordelijkheid voor je leven neem je zelf. Die kun je niet afwentelen op de maatschappij. Even volhouden, de kinderen worden groter.

   Verwijderen
  2. Volgens mij gaat het vaak als volgt: man werkt en verdient voldoende, de vrouw 'kiest' er voor om thuis te blijven als er kinderen komen/zijn.
   Als de man en vrouw gaan scheiden heeft zij geen inkomsten en beland ze in de bijstand.
   Aangezien 1 op de 3 huwelijke strandt komt dit best vaak voor.
   Ik denk dat men zich van te voren niet realiseert dat dit de consequentie kan zijn op het moment dat (meestal) de vrouw stopt met werken ivm de zorg van de kinderen.

   Verwijderen
 4. Als je vrijwillig je baan opzecht is het nog maar de vraag of je zomaar bijstand krijgt.
  Ik weet niet hoe het nu is, maar vroeger kon je dan ook nog gekort worden op je uitkering.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zelf 2'jaar bijstand gehad met 2 kinderen maar je maakt een vergissing wat betreft de toeslagen kindertoeslag gaat van je uitkering af evenals kinderalimentatie bij elkaar zit je dus op bijstandsniveau

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor uw reactie. Misschien is dat al enige tijd geleden dat u in die situatie zat?? Kindgebonden budget gaat niet van je bijstand af. kinderbijslag ook niet.
   ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/welke-inkomsten-bijstand-afgetrokken )
   Kinderalimentatie wordt inderdaad wel verrekend met de bijstand.

   Verwijderen
 6. Ik vind het een interessant gedachte-experiment.
  De bijstand is een vangnet bedoeld om je te redden als je het zelf niet meer kan, en geen loungebank met een standing invitation. Maar zoals gezegd: interessant om voor jezelf te onderzoeken hoe je dan rond zou komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mensen in de bijstand krijgen zoveel toeslagen dat het vaak moeilijk is om weer aan het werk te gaan.
  http://wnl.tv/2017/03/29/gevangen-toeslagen-bijstandsmoeder-krijgt-zoveel-geld-werken-geen-zin/

  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen