maandag 15 mei 2017

Half huis kopen

Komende week heb ik een afspraak met een hypotheek adviseur.
Ik woon momenteel nog steeds in het huis wat ik ooit met mijn ex partner kocht.  
Aangezien we uit elkaar zijn en het huis ook nog op beider naam staat moet er iets gebeuren.

Er zijn 3 opties
1) Hoofdelijk ontslag, het huis komt op mijn naam en ik blijf in het huis wonen.
2) Huis verkopen en winst/verlies delen.
3) Huis blijft op beider naam staan, ik blijf in het huis wonen.


Aangezien ik graag in dit huis wil blijven wonen hoop ik op optie 1.
Hiervoor moet ik toestemming hebben van de hypotheek verstrekker. Deze week worden al mijn financiën op een rij gezet en zal de hypotheek verstrekker al dan niet toestemming geven om de hypotheek volledig op mijn naam te zetten. Naar verwachting zal ik binnen een week of drie antwoord krijgen van de hypotheekverstrekker.

Mocht dit niet lukken dan blijven optie 2 en 3 over. Het huis verkopen zie ik niet echt zitten. Dat betekent een andere woning zoeken, verhuizen en een andere woonomgeving. Aangezien we hier prima wonen zou dat gewoon jammer zijn.

Optie 3 betekent ook dat ik in het huis kan blijven wonen. Zolang ik gewoon elke maand de hypotheek betaal is er niets aan de hand.
Het wordt pas lastig op het moment dat het huis verkocht moet worden. Ook al is de hypotheek volledig is afgelost, door mij, is slechts de helft van het huis van mijn eigendom.

Als ik naar mijn inkomsten kijk dan heb ik er een hard hoofd in. Volgens alle algemene berekeningen maak ik weinig kans om in aanmerking te komen voor een hypotheek voor het bedrag wat ik nodig heb.
Toch wil de hypotheek adviseur een poging wagen. Ook al zijn mijn inkomsten volgens de normen niet toereikend. Er zijn wel een aantal argumenten om mij de hypotheek te geven.
Ik ben al 10 jaar een trouwe betaler van de bank. Ik heb verder geen schulden en mijn uitgavepatroon is sober.

De komende weken worden dus erg spannend.


5 opmerkingen:

 1. Bij optie 1 wordt het huis helemaal van jou, net als de hypotheek. Maar is er sprake van overwaarde? En heeft je ex-partner dan niet recht op de helft van die overwaarde?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt, eventuele overwaarde of onderwaarde wordt verrekend. Dit komt ook in de akte van verdeling te staan die de notaris op een later moment zal gaan opstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het hele traject van hoofdelijk ontslag heb ik vorige maand afgerond. Het huis staat nu volledig op mijn naam. Was pittig, grote papierwinkel, maar veel rust voor gekregen. Even een klein feestje gevierd, zelfs mijn ex was blij. Ook voor hem fijn dat hij nu door kan met een eigen nieuw koophuis. Ik hoop voor je dat het lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dit een paar jaar terug moeten doen en ik moet zeggen: ik vond de bank toen weinig toeschietelijk, terwijl ik idd ook niet alleen altijd netjes - vrijwel alles - betaald had, maar ook extra had afgelost. Uiteindelijk met hulp van familie toch gelukt, gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen