dinsdag 18 april 2017

Mengkranen, handig of geldverspilling

In mijn huis zitten vrijwel overal 'eenknopsmengkranen'. Dit zijn kranen waarbij het water automatisch wordt vermengd, Je hoeft dus niet aan twee knoppen te draaien, beetje warm water, beetje koud water om de juiste temperatuur te krijgen.
Als je koud water nodig hebt draai je de hendel helemaal naar rechts en vervolgens omhoog. Bij heet water hendel helemaal naar links en wil je warm water dan de hendel ongeveer in het midden.

Hier in huis zitten deze kranen in de keuken, in de slaapkamers en in de logeerkamer, ook op zolder zit een mengkraam en in de badkamer zitten er zelfs drie.

Nu vind ik een mengkraan met thermostaat bij de douche en het bad echt super handig. Vooral met kinderen. Je stelt ze eenmaal in en niemand staat meer onder een te koude of te warme douche. In bad is het ook heel handig. Je hebt gelijk de juiste temperatuur.

Toen ik in dit huis kwam wonen kreeg ik alle kranen er 'gratis' bij.
Inmiddels is het een bron van ergernis. In de praktijk blijken die kranen behoorlijk veel energie en dus geld te verspillen.
Voordat het kraanwater op temperatuur is ben je vaak al een paar minuten verder. Het water moet helemaal van zolder komen. Zowel verwarmen als de weg naar beneden dat duurt even. Op zich is daar niet zo veel aan te doen. Als je warm water nodig hebt dat wacht je maar even.

De verspilling zit hem in het ongemerkt openen van de warme kraan. Kinderen, maar ook volwassenen, hebben niet in de gaten dat de warme kraan open gaat want tegen de tijd dat het water warm is is de kraan allang weer uitgezet. Bv bij water voor een kan koffie of thee of handen wassen. Omdat de cv helemaal boven is hoor je deze ook niet steeds aanslaan.
Omdat de cv ketel een tijdje geleden al is afgekeurd let ik er nu extra op.
De kinderen wordt aangeleerd om zoveel mogelijk het kraantje in de wc te gebruiken en niet in de keuken. In de toilet zit namelijk alleen een koud water kraantje.

Hopelijk houdt de cv ketel het middels deze actie nog iets langer uit. Ook zal het iets schelen in het gas en stroom verbruik.
Mocht nu of in de toekomst ergens in huis een kraam moeten worden vervangen dan gewoon weer een ouderwetse kraan met 2 draaiknoppen, een voor het koude water en een voor het warme water.

6 opmerkingen:

  1. Wij hebben in de keuken onder het aanrecht een 10 liter boiler geplaatst. Het keukenwater komt hier uit en hoeft dus niet helemaal van zolder te komen. Je hebt meteen warm water...
    Misschien een idee?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij Hebben vorig jaar een boiler geplaatst in de keuken. Het scheelde bijna 1,5 emmer warm water per keer voor warm water. Handenwassen doe ik trouwens graag met warm water. Van koudwater krijg ik door de reuma hele zere handen. En handen wassen doe je ongemerkt heel wat keer op een dag. Natuurlijk slurpt een boiler ook energie tijdens het verwarmen. Maar het is mij het gemak echt waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei, dat lijkt me inderdaad irritant zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gebruikt eigenlijk nooit warm water in de keuken, alleen die ene keer dat de vaatwasser kapot was.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed dat je dit hebt geconstateerd en maatregelen hebt getroffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb geen vaatwasser.
    Groet, Ipie

    BeantwoordenVerwijderen