woensdag 2 september 2015

Als je maar gezond bent...

In de afgelopen periode hebben we ook wat pech gehad op het gebied van gezondheid.
Zelf hoorde ik van mijn huisarts dat ik een vermoeidheidsziekte heb. Een collega arts noemde het een burn-out. Wat het ook is, ik was gewoon heel erg moe :(

Dit viel allemaal in het niet bij wat mijn zoon trof. Hij heeft een ernstige voedselallergie. Alles wat hij eet moet eerst goed worden gecontroleerd.
Het vrekkenleven wat ik tot die tijd nastreefde, stopte abrupt. Er is nog maar een kleine keuze aan voedingsmiddelen die hij wel mag. En die producten zijn over het algemeen zeker niet de goedkoopste uit het schap.
Gelukkig staat tegenwoordig op de meeste producten keurig vermeld welke allergenen er in zitten. In veel alledaagse producten kunnen eiwitten zitten waar hij extreem op reageert.
In de meeste gevallen ben ik al blij als ik iets kan vinden wat veilig is voor hem. Er is weinig keuze en al helemaal weinig keuze om ook nog eens een goedkoop product te kopen.
Liep ik voorheen wekelijk diverse winkels af om overal de koopjes weg te halen, tegenwoordig loop ik wekelijks diverse winkels af om  producten te scoren die veilig zijn voor mijn zoon.

In het begin kocht ik alleen voor hem eten zonder allergenen. Hij had een eigen plankje in de koelkast, een eigen kastje in de keuken. Al snel besloot ik dat we allemaal over zouden gaan op zijn dieet. Een vergissing is snel gemaakt en dat wilde ik hoe dan ook voorkomen. Nu is er niets meer in huis waar hij ziek van kan worden. Dat is flink duurder maar geeft ons allemaal wel rust.

Een volledig overzicht heb ik nog niet maar ik schat dat de uitgaven voor voeding zeker met een kwart zijn toegenomen. In het begin toen hij eigen eten had en de anderen nog gewoon aten, vielen de kosten wel mee. Hij is nog jong en eet nog niet zo veel. Nu we allemaal zijn overgestapt is het best een aanslag op ons budget.
Wat ook extra kosten met zich meebrengt is het simpele feit dat hij altijd zijn eigen eten mee moet nemen. Op school bij traktaties van andere kinderen, bij verjaardagen en andere feestjes komen we altijd aan met ons eigen eten speciaal voor hem.

Over een tijdje hoopt ik wat meer producten te hebben gevonden die veilig voor hem zijn Het is vooral een kwestie van veel etiketten lezen, creatief zijn en nog meer eten helemaal zelf gaan maken.


6 opmerkingen:

 1. Dat is behoorlijk heftig allemaal. Ik kan me voorstellen dat jullie allemaal op zijn dieet zijn overgestapt, rust in de tent en gezondheid gaan voor geld.
  Vervelend dat je zo moe bent. Probeer te achterhalen wat er aan de hand is. Want een burn out is iets anders dan een vermoeidheidsziekte en beiden aandoeningen vragen om een andere aanpak, weet ik uit ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Momenteel ben ik inderdaad bezig om het goed uit te laten zoeken, ik hoop op een burn-out :(

   Verwijderen
 2. Beide ziekteverschijnselen en het budgetverhaal zijn bij ons (zeer) bekend. Vooral wat de allergie betreft. Misschien zou je zelf wat koekjes of andere lekkernijen kunnen maken, maar dan niet met ei, maar met een ei-vervanger? Zo kun je toch nog goedkoop bezig zijn (op de ei-vervanger na). Is het alleen eiwit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben inmiddels aardig bedreven in het bakken. Helaas valt niet alles nog in de smaak bij zoonlief. Vooral als iets er anders uitziet dan 'normaal' dan laat hij het links liggen.

   Verwijderen
  2. Nare combi die vermoeidheid met een hele aanpassing van maaltijden...

   Wj kwamen er her een paar jaar geleden achter dat de man niet tegen bepaalde voedingsstoffen kon. Hij had van kindsaf al last van erge buikpijn bij vlagen. Die eerste omschakeling vond ik best heftig. Iets waar je al jaren niet meer over nadenkt wordt opeens een puzzel. Glukkig went dat ook weer.

   Hier is de intollerantie na een paar jaar anders eten ook weer verdwenen. Laat je ook prikken op je schildklier? Als die te langzaam werkt, dan ben je ook moe.

   Verwijderen