dinsdag 15 september 2015

Gratis bewegen

Had ik vandaag net een rib uit mn lijf betaald aan de entreekaartjes van het zwembad, lees ik eenmaal binnen op een groot bord: gratis bewegen.
Ik werd blij en onrustig tegelijk. Gratis prima, maar waarom had ik dan zojuist al die euro's moeten betalen? van het bord zelf werd ik niet echt wijzer. er werd verwezen naar een site.
Na uren in het bad te hebben gelegen  (wil wel waar voor mn geld natuurlijk ;)
zocht ik thuis de bewuste site op, nieuwsgierig naar alle gratis sportclubs, zwembaden en wat al niet meer.

Nou het was toch ff wat anders. dan ik had verwacht. Er worden onder andere 10 gratis beweegtips gegeven. Op de fiets naar school, buiten voetballen, op de fiets naar je sportvereniging, dansen, hond uitlaten, skaten, traplopen, samen wandelen en samen zwemmen. Dat laatste moet dan wel in natuurwater gebeuren want zwembaden zijn niet gratis.

Het is een lijstje wat je zelf had kunnen verzinnen. toch is het niet vanzelfsprekend want er is een campagne voor nodig om mensen (gratis) te laten bewegen.
Vroeger toen ik op de basisschool zat was er op school welgeteld 1 kind wat overduidelijk te dik was. Zijn moeder was ook heel gezet, iedereen vond het normaal. Zo was het gewoon.
Als je tegenwoordig op school kijk dan is het bijna omgekeerd. er zijn heel veel kinderen die een 'buikje' hebben.
Een groot probleem dus, goed dat er aandacht aan wordt besteed.

Tegelijkertijd lijkt het dweilen met de kraan open. Vrijwel elke dag zit ik met mijn kinderen in een 'gratis' speeltuin. Althans, meestal zit ik, de kinderen rennen en klauteren.
Bij die gratis speeltuin, die van de gemeenste is, komt elke dag een ijscoman langs. Het zijn altijd dezelfde kinderen die een ijsje kopen. Vaak is ook te voorspellen wie er een ijsje gaan kopen, echt waar, het is droevig om te zien maar de dikste kinderen lopen met de grootste ijsco's.
In het kader van een vorig project gezond eten, gezond bewegen van de gemeente heb ik ze wel eens gewezen op het feit dat de ijscomannen van speeltuin tot speeltuin gaan, of daar geen alternatief voor te bedenken was. Nou nee, het was niet hun pakje aan.

Goed, elke ouder heeft de verantwoordelijkheid voor zijn eigen kinderen. Die neem ik dan maar. Veel bewegen en lekker gezond eten.

En ja, de site waar ik op doelde is: www.gratisbewegen.nl


2 opmerkingen:

  1. Elke dag lopend of op de fiets naar school. Bij ons geen uitzondering, maar gezien de grote files naast het schoolplein bij anderen zeker wel. Zonde! Je krijgt er (zeker ook met dit natte en kouder wordende weer) een heerlijke goede gezondheid van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nderdaad altijd file bij school.
    Gevaarlijk ook al die auto's tegelijkertijd bij school. Fietsen is zeker sneller.

    Bovendien vind ik een regenpak altijd heerlijk warm :)

    BeantwoordenVerwijderen