zondag 26 november 2017

Omgekeerd opruimen


Opruimen, het is hier in huis een noodzakelijk kwaad. Eerlijk gezegd ben ik er gewoon niet goed in. De tijd en energie ontbreekt mee ook om eens lekker op te ruimen. Zo heb ik nog veel spullen, en met name heel veel kleding van kinderen die al geruime tijd niet meer in dit huis wonen. 
Zolang ik die niet opruim blijf ik me er aan ergeren. Mijn eigen slaapkamer is al geruime tijd aan een opruimbeurt toe. 

In de herfstvakantie besloot ik deze en alle andere kamers eens flink onder handen te nemen. Ook in mijn kamer ging het voornamelijk om kleding. Ik wilde minstens de helft weg hebben. De deur uit, het liefst naar een goed doel, een tweede eigenaar. 

Ik koos voor de herfstvakantie omdat ik dan weliswaar moest werken maar de kinderen elders waren. Elke dag na mijn werk besteedde ik minimaal 2 uur aan het uitzoeken, selecteren en weggooien van mijn overbodige spullen. Eerlijk gezegd had ik minder tijd dan ik had verwacht. Alle afspraken, werkzaamheden en mijn hele administratie van weken daarvoor had ik bewaard voor de rustige herfstvakantie week zonder kinderen.  
Zodoende werd de herfstvakantie een bomvolle week. Van bijkomen en uitrusten was absoluut geen sprake. Stiekem had ik daar wel op gerekend. 24 uur per dag, week in week uit kinderen om je heen en daarnaast nog 5 dagen werken is best pittig.

Toen ik op donderdag eindelijk klaar was met de eerste kamer was ik behoorlijk teleurgesteld in mijzelf. Op deze manier schoot het niet op. Toen besloot ik drastische maatregelen te nemen. 
Mijn volgende project was de badkamer. Ik wilde dit keer snel resultaat. Op zich is een badkamer enigszins te overzien. Maar als je een blik zou hebben geworpen in mijn badkamerkasten had je er echt anders over gedacht. Wat een zooi staat daar. En ondanks ik deze kasten regelmatig opruim als er een kindje in bad zit blijft de kast overvol. 

Ik heb op donderdagavond alles uit de kasten gehaald en op een badlaken uitgestald. 
Alles wat ik de afgelopen week had gebruikt (plus de zonnebrandcrème) kon terug in de kasten. De rest heb ik allemaal weggedaan. 
Van de washandjes en doeken bewaarde ik alles waar geen gat in zat of rafels aan zaten. Dit was ruim de helft. 
Het resultaat: in een half uurtje een opgeruimde badkamer. 

Dit principe paste ik afgelopen weekend ook toe op de logeerkamer inmiddels meer een rommelkamer. Alle spullen, voornamelijk dozen met kleding haalde ik uit de logeerkamer. Behalve het bed en de kast die passen niet met goed fatsoen door de deur, die liet ik staan. 
Alles sleepte ik naar de gang. Ik veegde en dweilde de vloer. Een bureau, stoel, lampje, spiegel en een kledingrek en mijn levensdoos zette ik terug. Heerlijk zeg wat een ruimte. Ik genoot van mijn nieuwe, ruime kamer. Ik had totaal geen behoefte meer aan alle zooi. Ik ben 3 keer naar de kringloop gereden. Alle kleding ging naar de We Share bakken van het leger.  
In de kast die in de kamer was blijven staan legde ik de voorraad nieuwe schoolspullen en mijn voorraad cadeautjes voor het geval dat....... 

Nu weet ik dus hoe het moet. Mijn zoon deed spontaan mee. Hij gooide 4 zakken speelgoed weg. Deze brachten we naar de actie 'de goedzak'. Deze actie is officieel afgelopen maar de kar stond nog bij de supermarkt. Deze actie zamelt goed speelgoed in voor kinderen waarvan de ouders geen geld hebben om speelgoed te kopen. 

Het volgende project wordt de woonkamer.............

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk dat ruimen, dat doet iets met je. Alleen eraan beginnen, dat is de drempel. Gelukkig ben ik momenteel ook helemaal opgeruimd, heerlijk.
  Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fijne manier. Gewoon alles eruit en dan kijken wat je echt gebruikt. Geniet van je opgeruimde kamers!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig hoor, blijf nog even in die flow zitten en je hele huis is aan kant! Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed gedaan! Fijn dat het uiteindelijk toch lukte!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat knap van je dat je alles zo weg kon doen. Ik denk dat ik nog te vaak denk: misschien.....

  BeantwoordenVerwijderen