zondag 5 november 2017

Als die afwas maar eens af was

Nog steeds is de vaatwasser defect en vaat ik alweer een week of 3 met de hand. Op zich ben ik er nu inmiddels wel een beetje aan gewend. Het is niet direct een heel vervelende klus. Wel zonde van mijn tijd maar goed, tijd voor mezelf heb ik toch al niet. 

Inmiddels heb ik een afwas routine ontwikkeld. Ik was alle vaat en die laat ik op het afdruiplek staan tot de volgende vaat. 
stap 1) Als het teiltje gevuld is met heet water gooi ik deze helemaal vol met vaat, dan kan alles alvast weken. Vervolgens ruim ik de opgedroogde vaat, van de vorige vaatbeurt, in het afdruiprek op. Daarna is de vaat in het teiltje voorgeweekt en maak ik deze schoon en probeer ik zo veel mogelijk in het afdruiprek te deponeren. Het gaat dus best snel en ik bespaar tijd door niet af te drogen.  

Wat ook veel tijd en energie bespaard is om de vaat zelf te doen. Liet ik voorheen de kinderen helpen met afwassen of afdrogen. In de praktijk is zoveel efficiënter om het gewoon zelf te doen. Geen keuken die helemaal blank staat. Bij het afdrogen is er ook al aardig was serviesgoed op de grond beland. Borden en mokken kunnen daar over het algemeen niet goed tegen en konden daarna afgeschreven worden. Het ruimt wel lekker op maar toen 1 van mijn twee favoriete mokken vielen was ik er klaar mee. Ik doe het gewoon zelf.

Het is ook niet echt een grote klus.  Wat wel tegen valt is de hoeveelheid vaat die ik per keer kan wegwerken. Na een warme maaltijd met meerdere pannen staat er een behoorlijke vaat te wachten. Een afdruiprek is snel vol en meestal ga ik daar gewoon naast verder op een theedoek. Wat ook erg tegenvalt is het feit dat er vrijwel altijd vuile vaat op het aanrecht staat. 's ochtends heb ik geen tijd om af te wassen. Dus als ik uit mijn werk kom staat de vaat al op me te wachten. Ook in de loop van de avond komt er steeds wat vaat bij. Kinderen die sporten en eerder of later eten produceren vaat buiten de gebruikelijke vaatmomenten. 

Maar goed, elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik heb wel het idee dat ik enorm aan het besparen ben. De vaatwasser deed altijd 90 tot 110 minuten over de vaat van 1 dag. Nu gebruik ik per dag 2 tot 3 teiltjes heet water. Wat dat in euro's zal schelen is lastig te berekenen maar ik denk zeker dat het een paar uurtjes werken (netto uurloon) zal zijn op jaarbasis.

Er zijn meerdere voordelen aan het niet hebben van een vaatwasser.. Wat me opvalt is dat het zoveel plek scheelt in de keuken. Het scheelt zo wie zo de plek van de vaatwasser. Die ruimte is al winst. Verder scheelt het heel veel serviesgoed. Van veel keukenspullen heb ik ruime hoeveelheid. Als vaat van een hele dag wordt opgespaard dan heb je gewoon veel meer bestek, borden en kopjes nodig. 

Vaatwasser is nu voor onderzoek meegenomen door reparateur. Dat hij zomaar vlam vatte is toch wat apart. geen idee wanneer hij is gemaakt of wanneer er een nieuw exemplaar komt.5 opmerkingen:

 1. Vervelend. Afwassen is het enige wat ik niet leuk vind. Gelukkig hebben wij een vaatwasser.

  Bij ons ging met de hand afwassen vaker servies kapot dan met de vaatwasser.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de vaatwassen een momentje van ontspanning eigenlijk. Even je gedachten op 0 en gewoon lekker de vaatwassen. Het schijnt trouwens wel goedkoper en hygiënischer te zijn om de vaat door een vaatwasser te laten wassen. Daar was een tijdje terug een blog over op huisvlijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet bekennen dat de vaatwasser het beter kan. Ik pak nu weleens iets schoons uit de kast wat eigenlijk helemaal niet schoon is.
   Goedkoper vraag ik me echt af. Ligt ook een beetje hoe je de vaat doet.
   En een moment van ontspannen? Ik combineer het vaatwassen altijd met andere activiteiten in de keuken zoals koken of de boodschappen opruimen.

   Verwijderen
 3. Vaatwasser is hier ingeruimd en uitgeruimd binnen half uur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb best een hekel aan het uitruimen van de vaatwasser. Voor de grap heb ik de tijd eens opgenomen. Ooit, toen hij het nog deed ;(.
   In 4 minuten was de vaatwasser leeg. Het vullen van de vaatwasser is wat lastig meten want dat gaat beetje bij beetje. Ik gok eigenlijk dat dit ook een minuut of 4 zal duren, alles bij elkaar.
   Dus ik weet niet hoe groot jouw vaatwasser is.......;)

   Verwijderen