maandag 27 februari 2017

Geld uitlenen

Ooit,  toen ik een jaar of 18 was leende ik geld uit aan een vriendin. We kwamen vrijwel dagelijks bij elkaar over de vloer en ik zag geen reden om het niet aan haar te lenen.  Het was nog de gulden periode en het was een bedrag van 250 euro. Waar het geld voor bedoeld was weet ik niet meer maar ik zou het de maand erop terug krijgen.  

Nooit zag ik het geld terug. Ik herinner me dat ik vele malen probeerde om het terug te krijgen maar kreeg elke keer weer een excuus waarom het nog niet terug betaald kon worden. 
Na een aantal maanden trok ze in bij een vriend, aan de andere kant van het land. Zowel haar als mijn geld zag ik niet meer terug.  


Ik had mijn lesje geleerd en nooit leende ik weer geld. Af en toe kreeg ik wel een verzoek maar dan ging ik er niet op in. 
Inmiddels wordt dank zij mijn reputatie nooit meer geld te leen gevraagd. 
Even uitleggen, mijn reputatie; omdat ik zo zuinig ben met geld, heerst in mijn omgeving het idee dat ik geen geld heb, amper rond kan komen of erger nog, soms wordt verondersteld dat ik schulden zou hebben.  
Prima, ik laat het maar zo. 

Vorig jaar kreeg een goede vriendin een auto ongeluk. Met haar liep het gelukkig goed af maar de auto was total loss 
Ze is alleenstaand, heeft een dochtertje met een chronische ziekte en moet regelmatig met haar naar het ziekenhuis. Ook heeft ze haar auto hard nodig voor het werk. Ik hoorde via via dat ze te weinig geld had voor een andere auto. Ik besloot hierover met haar in gesprek te gaan. Het was wel duidelijk dat ze wat geld kon gebruiken. Ze wilde geld lenen bij een bank, want ze had een andere auto op het oog. Via een kennis kon ze die vrij goedkoop overnemen. 
Ze twijfelde of ze het zou doen. Geld lenen en dan een goede auto kopen of van het spaargeld wat ze al had een veel mindere auto kopen.  

Ze heeft het me niet gevraagd maar ik heb zelf aangeboden om wat geld voor te schieten. Ze was hier heel blij mee.  We spraken duidelijk af hoe er terugbetaald zou worden. Elke maand 150 euro en in december als de 13de maand werd uitbetaald zou het resterende bedrag worden overgemaakt. 
Dezelfde week reed ze nog in de andere auto.  

Inmiddels heb ik het volledige bedrag terug. Maar ook dit keer ging het niet zonder gedoe. 
De eerste 2 maanden kreeg ik keurig mijn geld. Alle andere maanden heb ik haar moeten herinneren. 
Ook had ze zich vergist in het bedrag. Bij de laatste betaling bleek ze 250 euro te weinig hebben betaald. Ze had verkeerd gerekend. 

Ik vind het lastig. Ik help graag iemand. Maar als ik vervolgens moet bedelen dan is de lol er ook snel af. Zelf leende ik ook een keer geld voor een auto.  Ik betaalde heel trouw alles terug. Ook al was het niet afgesproken, ik betaalde zelfs een extra bedrag als bedankje. 

Gelukkig karakter zittend op een berg van de munten Gratis Foto

Nu heb ik besloten nooit meer geld uit te lenen. Het geeft mij te veel stress. Misschien ben ik ook te goed van vertrouwen of te goedgelovig. Jammer want ik help graag mensen. 

Hoe sta jij tegenover geld uitlenen aan vrienden of bekenden? Heb je hier ervaring mee? 

11 opmerkingen:

 1. Ik leen geen geld uit. Mijn ouders en broer hebben het niet nodig en verder doe ik het echt niet. Men weet dit ook en vraagt het ook niet (meer). In onze omgeving genoeg gedoe gezien om geld. Toen schoonzus in broodnood zat, gaf ik haar een tas boodschappen en een klein bedragje en dat hoefde niet terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik leen geen geld, als iemand geen eten meer heeft door onmacht dan koop ik wel eten. Heb een zusje die veel geld uitgeeft aan dure kleding enzovoort en dan is het geld op heb 2 x haar geld geleend maar doe het niet weer aangezien ze niet goed met geld omgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij leenden al geld uit aan vrienden. Binnen 3 jaar zouden we het normaalgezien moeten terugzien. Ik ga er dan ook wel om vragen, maar als ik het niet terug zie, heb ik er ook geen stress van. Dan zou ik wel niet opnieuw geld uitlenen denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb 1 keer geld aan een vriendin geleend en dat heb ik ook snel weer terug gehad. Ik zou het echter geen tweede keer doen. Ik heb haar geholpen haar financien op de rit te krijgen. De maand erna ging het alweer mis. Geld uitgeven aan dingen die niet noodzakelijk waren. Verder heb ik de vraag nooit meer gehad, de mensen in mijn omgeving kunnen verder goed met geld omgaan. Ik zou alleen nog boodschappen geven als iemand echt niets meer te eten had maar geld uitlenen doe ik niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik leen het niet, maar als ik het nodig vind en wil iemand helpen dan geef ik het. Mits ik het in redelijkheid zelf kan missen, maar ik heb er geen moeite mee om zelf iets te laten om een ander in nood te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij lenen ook niet graag geld uit, als je ruzie wil moet je iemand geld lenen zei mijn opa vroeger.
  Maar vorig jaar was er een fam lid.. zat ook helemaal omhoog en wij besloten hem te helpen.
  Had er in het begin een hard hoofd in, maar zonder meer hij heeft netjes trouw iedere maand (zonder dat ik er om hoefde te vragen) een vast bedrag terug betaald, soms betaalde hij zelfs extra om er sneller vanaf te zijn en de laatste 3 maanden betaalde hij in 1x van zijn 13de maand en kreeg er een mooie bos bloemen bij, super lief.
  Maar lenen.. nee ook wij zijn daar niet blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ooit iemand een paar duizend gulden uitgeleend toen ze haar huis uit gezet zou worden.het heeft jaren geduurd voordat het met stukjes en beetjes werd terugbetaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. in mijn leven 2 keer iemand geholpen door geld te lenen en beide keren kon ik fluiten naar mijn geld, de eerste keer werd er niet eens gesproken over terugbetalen en de laatste keer werd er meermaals beloofd terug te betalen, maar elke keer had hij een ander excuus, het laatste excuus was dat ik zo bot gereageerd had tijdens een van de keren dat we contact hadden, vorige week zocht hij weer contact volgens zijn zeggen omdat hij binnenkort het geld terug wil gaan betalen, ik heb er een hard hoofd in en heb mijn lesje wel geleerd, ik leen nooit meer geld uit aan wie dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Uit principe leen ik nooit geld uit. Bovenstaande verhalen spreken immers voor zich. Mensen moeten leren met hun geld om te gaan. Het levert niets op als je meegaat in de verspilling.
  Wel geef ik graag alle overbodige spullen weg en zoek ik altijd uit wie ik waar nog blij mee kan maken. Blikjes en pakjes, koek en snoep wat te lang in de kast blijft staan, gaan naar familie. Zowel het ontvangen als het geven maakt je blij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt ook wel wat er vaak word gezegd. Wie niets kan sparen kan beter ook niets lenen.

   Verwijderen
 10. Ik heb 1x geld uitgeleend aan een vriendin; een bedrag van 1000 euro. Ik had get net van mijn moeder gekregen en had het niet nodig en zij zat omhoog. Een week later kreeg ze salaris en zou ze het terug betalen. Niet dus. Volgens haar waren er extra uitgaven en ik zou het echt de maand daarna terugkrijgen. Nou, weer niet, ze ging met vakantie... Ik verhuisde maar bleef wel in dezelfde stad wonen. Af en toe vond ik een bedrag in mijn brievenbus. Het contact verwaterde en op Facebook zag ik dat ze met haar nieuwe vriend in Venetië was. Bij navraag zei ze dat de vriend deze vakantie betaald had. Ze verhuisde naar een andere plaats.
  Na een paar jaar heb ik het opgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen