zaterdag 5 september 2015

Dubbeltje op zijn kant

Het nieuwe televisie seizoen is weer begonnen. Veel tijd om tv te kijken is me over het algemeen niet gegund. Maar toch, zo af en toe kijk ik een programma terug. Eén van mijn favoriete programma's zag ik gisteren op uitzending gemist. 'Een dubbeltje op zn kant' gepresenteerd door John Williams en financieel deskundige Annemarie van Gaal.
Ik kijk er graag naar omdat ik graag even meekijk in de portemonnee van een ander. De ene aflevering verbaas ik me nog meer dan de andere keer.

Ook deze aflevering was weer verbazingwekkend. Nu weet ik echt wel dat iedereen andere talenten heeft en niet iedereen de ambitie heeft om vrek te worden. Maar als je zelf merkt dat er binnen je huishouden schulden ontstaan terwijl er wel aardig wat geld binnenkomt dan zou je misschien wat uitgaven gaan schrappen? Dan klinkt logisch maar is het dus helemaal niet.

Ook in deze aflevering kwam het vrij soepel weer helemaal goed met de financiën. Meneer ging meer werken en beiden gingen minder uitgeven. Jammer dat er niet na een half jaar wordt terug geblikt, houden ze het echt vol zoals voorgesteld wordt in het programma? Of nog leuker, het stel een paar jaar volgen totdat ze werkelijk schuldenvrij zijn. Ook een goede stok achter de deur lijkt me:)

Maar wat ik me afvraag, wat nu als John en Annemarie niet langs waren gekomen. Was de financiële situatie dan van kwaad tot erger gegaan en was het stel uiteindelijk (onnodig) uit huis gezet? Soms zijn schulden nog wel te enigszins te verklaren; weinig inkomen, ziekte, scheiding of een verslaving. Maar een stel wat weliswaar niet beide fulltime werkt maar voldoende inkomen heeft of zou kunnen, hebben kabbelt lekker door met meer geld uitgeven dan er binnenkomt.

In Nederland schijnt 1 op de 6 huishoudens schulden te hebben, vorig jaar melden zicht in totaal meldden zich 92.000 mensen voor een hulptraject bij de gemeenten. de gemiddelde schuld van deze mensen bedraagt 38.500 euro. Daarnaast waren er nog eens 150.000 mensen met zodanig ernstige schulden dat ze niet terecht konden bij de schuldhulpverlening van de gemeente. 




2 opmerkingen:

  1. Het over het algemeen hoge inkomen en het simpelweg niet nadenken bij het uitgeven daarvan geeft mij gruwels bij het kijken van dit programma. Laat ze idd eens de mensen gaan helpen met een probleem inkomen. Hoe help je juist die mensen?

    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben het helemaal met je eens. Behoorlijk salaris en geen idee wat er inkomt of uitgaat, schulden en dan een pop kopen van 450 euro, steek de energie in mensen die het echt kunnen gebruiken.

      Verwijderen