zaterdag 18 maart 2017

Nog goedkoper dan gratis.

Gisteren was ik beroepshalve in een woonwarenhuis.
Ik begeleidde een cliënt met de aankoop van wat nieuwe huisraad. Na afloop dronken we nog even een kopje koffie. Gratis, want als je een winkel pas heb krijg je behalve wat extra aanbiedingen ook gratis koffie en thee.

Je passeert met lege koffie/thee beker en klantenkaart de kassa om vervolgens zelf de beker te vullen.
Prima, goedkoper kan niet....dacht ik.

Aangekomen bij de koffie automaat staat er voor mij een mevrouw. Vol verbazing zag ik dat ze een thermoskan bij zich had en een plastic bekertje. Beide waren niet van het woonwarenhuis. Ze tapte een aantal bekertjes koffie, net zolang tot de thermoskan vol was. 

Als liefhebber van gratis en vrek in wording raakte ik met de mevrouw aan de praat.
Ze vertelde dat ze af en toe koffie tapt bij de winkel. Zelf drinkt ze geen koffie maar als ze visite krijgt gaat ze eerst even langs om een thermoskan koffie te halen.

Het is mogelijk een vooroordeel maar aan de kleding van de vrouw was enigszins te zien wat de financiële positie van de vrouw was. Ik moet hier voorzichtig in zijn want ik was laatst met mijn jas ergens achter blijven haken en loep de rest van de dag rond met een gescheurde jas.

Omdat de koffie met winkel pas gewoon gratis is vroeg ik waarom ze geen gebruik maakte van de pas maar zelf een bekertje mee nam. 

De reden dat ze geen pas had is dat ze gehecht is aan haar privacy. Met het gebruik van de winkel pas worden er allerlei gegevens verzameld over je. Dus elke kopje koffie wat je ophaalt staat genoteerd. Hier had ik nog niet aan gedacht. 
Deze informatie is natuurlijk heel belangrijk voor een het bedrijf.
Zelf sta ik hier niet vaak bij stil, ik kijk voornamelijk naar wat het mij oplevert. namelijk, diverse kortingen, langere garantieperiode en gratis koffie.

Veel winkels bieden gelukkig wel de optie om anoniem een kortingskaart aan te schaffen
Let jij hier op?
11 opmerkingen:

 1. Feitelijk steelt die mevrouw dus koffie van de Ikea, omdat ze nog te beroerd is om het volgende aan te schaffen: 1. snelfilterkoffie 2. filters en 3. een filterhouder. De thermoskan heeft ze al.

  Allemaal niet duur en scheelt een hoop tijd in vergelijking met naar de Ikea gaan (en scheelt misschien benzine als ze er met de auto naartoe gaat). En je steelt niet, ook een groot voordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze had een regenjas aan, was dus lopend of met de fiets. Ik had de indruk dat ze echt geen geld had voor koffie.
   Maar wat ze deed klopt niet.

   Verwijderen
 2. Hmm dat gaat mij echt wat te ver. Vind het net als degene voor mij onrechtmatig wat ze doet. Zelfs met pas want die is ook niet bedoeld voor hele thermoskannen voor thuis.

  Zelf gebruik ik ook wel klantenkaarten. Heb een tijdje mijn bonuskaart niet geactiveerd om privacy redenen maar inmiddels maak ik me er niet meer zo druk om. En maak nu véél gebruik van persoonlijke aanbiedingen dus ben er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijkbaar iemand zonder schaamte want het is inderdaad gewoon stelen. Gratis koffie is voor klantkaarthouders en dat is ze dus blijkbaar en de koffie meenemen is zeker niet de bedoeling.

  Ik neem alleen een klantkaart als ik echt het voordeel zie zoals bij de supermarkt. Mensen die zo op hun privacy gesteld zijn, zeggen ze, plempen vaak wel het internet vol met foto's en persoonlijke info. Dat doe ik dus niet en dan mogen ze van mij best weten dat ik roggebrood eet en geen gewoon brood. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moet zijn: is ze dus blijkbaar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef dat is erg! Zal toch niet zo lang duren voordat een van de winkelmedewerkers haar ontdekt. Valt zeker onder winkeldiefstal.
  Een persoonlijke klantenkaart vind ik geen probleem. Supermarkten kunnen zo misschien aan mijn vraag naar gezondere voeding (wat mij betreft)voldoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit gaat mij ook te ver. Om gratis koffie te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit vind ik ook eerder stelen dan slim. Die winkel biedt dat namelijk niet gratis aan, maar in ruil voor je gegevens. Ik neem de kaarten als ik denk dat ik er wel wat aan heb, maar ik geef dan bijvoorbeeld nooit een telefoonnummer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zou t zelf echt niet durven of willen.. en ben blij dat t ook niet nodig is om koffie te stelen.. ze bieden het gratis aan aan winkelbezoekers, niet de buurvrouw die gratis koffie wil...

  zelf niet zoveel moeite mee als bedrijven gegevens hebben.. ze willen ergens hun informatie vandaan halen.. heb niets te verbergen (al vind ik het zeker niet positief dat ondertussen iedereen alles van je weet.. )

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik peins er niet over om mijn "bonuskaart" op naam te zetten en niet alleen dat, ik gebruik ze wisselend (heb er meer). Ik pin daar ook nooit (elders incidenteel), heb er geen behoefte aan dat de bank kan zien hoeveel ik aan boodschappen uitgeef!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, zo ver ga ik niet. Pinnen doe ik wel, vind ik handig voor mijn eigen administratie.
   Een bonuskaart heb ik ook anoniem.
   Pin jij elders wel? Grotere uitgaven zoals kleding, huishoudelijke apparaten en meubels?

   Verwijderen