dinsdag 14 maart 2017

Stemmen is niet gratis

Als ik morgen mijn stem ga uitbrengen hoef ik ter plekke niets te betalen. Zoals je zult begrijpen zijn er toch wel direct en indirect kosten aan verbonden. De rekenkamer berekende wat dit hele gebeuren kost.

Er worden nogal wat kosten gemaakt vanwege het afhuren van stembureaus, stemkaarten moeten worden gedrukt en de mensen die op de stembureaus werken krijgen een dagvergoeding. Deze mensen moeten natuurlijk ook wat te eten en drinken krijgen gedurende de dag. Verder zijn er heel veel kosten gemoeid met de politieke campagnes, de gemeenten moeten kosten maken maar ook moeten er wachtgelden worden uitbetaald voor alle Kamerleden die niet meer terugkeren in de tweede kamer.
Er komt veel meer bij kijken dan datgene wat je die dag ziet.

Om even wat bedragen te noemen. Een rood potlood kost 12 cent, stembus kosten 125 euro en een stemhokje kost 275 euro.

De kosten van de verkiezing bedragen 50 miljoen euro. Per kiesgerechtigde is dat 4 euro.
Ik vind dat een prima bedrag voor mijn stem.


7 opmerkingen:

 1. Wat het ook kost, je stem mag niet verloren gaan. Het is een recht waar veel voor is geknokt en dat mogen we niet vergeten.
  Fijne week en hartelijke groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het kost misschien een mooie duit, alles bij elkaar, maar keuzevrijheid is onbetaalbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Democratie is niet vanzelfsprekend, en vrijheid om te stemmen bestaat niet overal. Ik wil mee doen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En wat denk je van die partijbijeenkomsten! Ik hoorde gisteren dat dat zo 10.000 euro was. Nu betalen de leden dat geloof ik, dus dan kun je ervoor kiezen om dat wel of niet te doen. Kunnen ze die hokjes en bussen trouwens niet gewoon weer opnieuw gebruiken elk jaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij huurden ze die. Of huurden ze mensen in die de hokjes in elkaar zetten.

   Verwijderen
 5. Het houdt wel onze economie op gang toch? Denk aan de mensen die de potloden en de kieshokjes maken, die zijn blij met deze opdracht. En de mensen die de partijbijeenkomsten voorzien van burgers, bier, koffie, geluid, aankleding, etc. Die hebben ook weer een succesvolle opdracht uitgevoerd, geld verdiend en hun bedrijf kan weer voortbestaan. Zo bekijk ik het dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen