maandag 9 oktober 2017

Smartphone op de basisschool, luxe of noodzaak?

Een van mijn spruiten is dit jaar begonnen in groep 7.
Vorig jaar al vroeg hij mij om een telefoon. Natuurlijk, elk kind wil tegenwoordig vroeg of laat een telefoon. Een telefoon voor een kind hoort wat mij betreft in het rijtje luxe producten. Net zoals de Playstation, de Hoover board en de drone.

Nu groeit het geld niet op mijn rug. Bovendien vind ik het niet meer dan normaal dat kinderen niet klakkeloos alles krijgen. Een goede manier om luxe goederen te vergaren is om hier voor te sparen. Ook leek mij het een goed idee om de wens te bewaren voor een verjaardag, Sinterklaas of de Kerstman.
Echter had kindlief de laatste verjaardag andere wensen op het verjaardag lijstje. Een telefoon zat er dit jaar dus niet bij. Inmiddels is kindlief flink aan het sparen voor de zo gewenste telefoon, zakgeld, verjaardag geld en straks kan er eventueel ook geld gevraagd gaan worden aan Sinterklaas en de Kerstman.

Momenteel is de vraag naar een telefoon erg actueel. De laatste week komt het vrijwel dagelijks ter sprake. Kind heeft nu 60 euro gespaard. Ruim voldoende voor een smartphone dacht ik zo.
Fout! Nee iedereen in zijn klas heeft een iPhone of een Samsung. Het zijn weliswaar veel tweedehandsjes die van pa of ma zijn geweest, maar allemaal merktelefoons. Deze merken heb je niet voor dat bedrag wat mijn kind spaarde. Zelf heb ik mijn telefoon al een jaar of 4. Zolang hij het nog doet koop ik geen ander. Ook heb ik geen duur abonnement met telefoon waarbij je elk jaar of elke 2 jaar een nieuwe telefoon mag 'uitkiezen'. Bovendien heeft elk kind er ook nog een abonnement bij. Alle kinderen schijnen voor en na schooltijd veelvuldig te bellen en te 'appen'. Er is een groepsapp waar de hele klas (min 1 kind dus) opzit, na schooltijd bespreken ze met elkaar het huiswerk etc etc.

Vanmiddag had ik een gesprek met de juf van kindlief. Wat blijkt, sinds vorig jaar al is mijn kind echt de enige in de klas zonder smartphone. Ik wist niet wat ik hoorde. Het was me al een paar keer gezegd maar ik geloofde het gewoon niet. Kinderen hebben vaak het idee dat iedereen altijd alles heeft en dat ze zelf niets hebben. In dit geval klopte het dus.
Ik was echt verbaasd. Ik weet namelijk dat er een aantal kinderen in de klas zitten waarvan de ouder in de bijstand zitten. 1 van die kinderen blijkt zelfs de nieuwste IPhone met abonnement te hebben. Misschien heeft hij een suikertante of is er een andere logische verklaring maar ik viel helemaal stil.

Ik werd er helemaal verdrietig van. Het voelt toch een beetje alsof je kind wordt buitengesloten. Alsof iedereen in de klas een agenda, pen en schrift heeft en 1 in de klas niet. Ik ben gelijk na schooltijd met kind naar de dichtstbijzijnde elektronica winkel gereden en heb daar de goedkoopste smartphone voor hem gekocht (40 euro)
Kindlief sputterde nog tegen, wilde liever een merk. (goedkoopste merktelefoon was 129 euro)
Telefoon heeft 15 euro beltegoed. Thuis hebben we wifi, dus kindlief kan thuis contact houden met alle klasgenoten.
Het voelt heel dubbel, aan de ene kant wil ik niet toegeven aan waan van de dag, aan de andere kant wil ik niet dat mijn zoon een buitenbeentje wordt, misschien ook de tips en trucs rond huiswerk mist. De kinderen spreken vaak met elkaar af via de app. Zo zijn ze in de zomervakantie met een hele groep naar het strand gegaan, is via de app geregeld. Mijn kind had ook graag meegewild.

Wat zou jij doen als jouw kind de enige was zonder Smartphone??11 opmerkingen:

 1. kopen, mij oudste was in groep 8 de enige zonder, maar dat was zijn eigen keuze. middelste heeft toen hij 11 was een tweedehands smartphone gekregen en die apped wel met zijn vriendjes. als hij 12 is krijgt hij een tweedehands nieuwe fiets, zo spreiden we de cadeau's,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jeetje groep 7 al.. komt dichterbij.. dochter zit nu in groep 5, wordt over een paar weken 8.. heb nu wel een gps horloge gekocht. niet voor het gps, maar zodat ze er ons mee kan bellen. ze is op woensdag namelijk 3 kwartier later uit dan broertje en durft niet alleen naar huis. hopelijk hiermee wel. maar moet nog een simkaart bestellen :p (en heeft geen haast.. )
  maar al een mobiel.. jeetje, denk dat we er tegen die tijd dan wel 1 kopoen. we sparen flink veel dus dat kan wel. maar besefte niet eens dat je er zelf in groep 7 al buiten valt anders.. bizar..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hier wordt t sowieso geen merktelefoon. we hebben zelf ook een goedkope wileyfox of huawei. als ze t zelf bij elkaar moet sparen is ze een paar jaar bezig anders ;) dus ze doet t er maar mee

   Verwijderen
 3. Mijn dochter heeft m ook sinds groep 6. Eerst een oude iPhone van opa en dit jaar van verjaardagsgeld en bijdrage van mij een iPhone 5S. Ze spreken elkaar inderdaad heel vaak via de app en plannen ook afspraken zo. Ik monitor alles nog wel, maar het zit er helemaal in. Ook instagram en musically zijn erg leuk. Het is (helaas) gewoon van deze tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk dat je gelijk heb, het is helaas gewoon van deze tijd.

   Verwijderen
 4. Hier heeft dochter ook een gebruikt toestel van oma en is gelukkig een Samsung :-) was ooit keer in Oud Valkeveen reed een dure auto voor en meisje van jaar of 2,3 pappa je hebt wel mijn handtasje mee toch met telefoon !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind een smartphone in 2017 geen luxe meer. Het hoeft niet het duurste model te zijn, maar we gaan ook niet meer met paard en wagen! The times they are changing my Dear.😀

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze dochter heeft sinds begin groep 7 een smartphone. Als een van de laatsten in haar klas. We vonden dat een mooi moment. Zoon die 6 jaar ouder is kreeg de zijne vlak voor hij naar de brugklas ging. Het schuift allemaal op. Ons neefje van 5 heeft al de oude IPhone van zijn vader. Dat hoeft van mij nou ook weer niet. Zelf zou ik niet kiezen voor een heel goedkoop toestel. Dan loop je zo snel tegen grenzen aan dat je weer een andere kunt kopen. Dochter heeft geen IPhone of samsung. Ze heeft een nokia 6 Android.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier kreeg kind in groep 8 een smartphone, hij was ook de laatste van zijn klas. Andere kinderen wisten dat en dat was geen probleem. Als ze wilden dat hij mee ging of zo, belden ze naar de huistelefoon of appten ze naar mijn mobiel.
  Kind vond dat prima. Misschien als hij het erg vond dat ik eerder overstag was gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. tja het zijn moeilijke dingen, je wilt ook je kind niet laten buitensluiten door zuks.
  Persoonlijk denk ik dat groep 8 een goede groep is om voorzichtig met zoiets tebeginnen, ter voorbereiding op de middelbaar, waar je alles op smartfoon doet, lesroosters, huiswerk bekijken, cijfers etc etc...
  zou denk ik wel met een tweedekansje beginnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen