zondag 8 oktober 2017

7 dagen geen geld uitgeven

Het zou een leuke uitdaging kunnen zijn. Een week lang niets uitgeven. Sommigen doen dat voor de lol 1 maand in het jaar. Mijn keuze is het niet. Ik koop het hele jaar door alleen het hoognodige. Voor mij dus geen gelddieet. Maar nu, noodgedwongen kan ik 7 dagen bijna geen geld uitgeven.

Afgelopen week stopte mijn pinpas er opeens mee. Er stond voldoende geld op de bank. De pinautomaat meldde dat de pas niet werd herkend. Ik probeerde diverse pinautomaten. Een pinautomaat van een bank kan over het algemeen wat makkelijker een pas uitlezen. Echter nergens werd mijn pas herkend.

Thuisgekomen logde ik in bij  mijn bankaccount. Er waren geen bijzonderheden te zien, alles leek in orde. Toen belde ik ook maar even met de bank. Daar kon men niets afwijkend ontdekken. Er waren geen meldingen van mislukte transacties ed. De pas was geldig tot ergens in 2019 en er was niets bijzonders te zien aan de kaart. Mijn pas zou het gewoon moeten doen. De medewerker adviseerde dan ook om  het gewoon nog een keer te proberen. Mocht het alsnog niet lukken dan kon ik online een nieuwe pas aanvragen. Een nieuwe pas zou ik, na aanvraag na maximaal een week in huis hebben.

Omdat ik inmiddels al een keer of vijf had geprobeerd te pinnen bij diverse pinautomaten liet ik proberen  dat maar achterwege. Ik vroeg online een nieuwe pas aan.  Daar zat ik dan. Zonder werkende pinpas. Best onhandig. Pinnen is bijna een automatisme. Ik gebruik vrijwel nooit contant geld.

Gelukkig ben ik voorbereid op storingen in het betaalverkeer, verliezen van de pas en andere onvoorziene omstandigheden. Ik heb thuis altijd een bedragje in contanten om een paar dagen te overbruggen. Ook bij mijn pasjes zit altijd een briefje van 20 euro voor het geval dat... Die kwam nu goed van pas. Ik stond namelijk in de supermarkt bij de kassa toen mijn pinpas me in de steek liet.

Het is wat onhandig, maar het gaat me lukken. Ik heb mezelf een budget van 30 euro voor de supermarkt gegeven om deze week door te komen. Een goed moment om te inventariseren wat er nog in huis is en wat we daarvan kunnen  maken.
Als ik ga tanken dan maak ik altijd gebruik van de voordelige tankstations zonder personeel. Maar daar heb je wel je pas voor nodig. Voor het bemande tankstation heb ik 20 euro aan contanten gereserveerd. Zo moet het lukken en wie weet merk ik er iets van aan het eind van de maand als ik mijn uitgaven op een rijtje zet.

Heeft jouw pinpas je wel eens in de steek gelaten?

3 opmerkingen:

 1. Vorig jaar gebeurde het mij. Ik had net boodschappen gedaan, en wilde thuis wat rekeningen betalen, toen mijn pas niet werkte (graag een error-melding op de Random Reader). Was op zaterdag, maar gelukkig was de bank wel telefonisch bereikbaar. Ik moest nogal wat informatie geven, zoals de bedragen die maandelijks worden afgeschreven voor o.a. hypotheek en gas/licht. Gelukkig weet ik die uit mijn hoofd, en zou ik het ook nog kunnen controleren in mijn handgeschreven administratie, maar als je dat nou niet weet/hebt? Er werd diezelfde dag nog een nieuwe pas verstuurd.
  Ik heb ook altijd wat contant geld bij me, stel dat de pin niet werkt in een winkel, kun je je boodschappen laten staan, niet echt handig toch?
  Succes met je uitdaging deze week!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja vorige maand stopte de ING pas ermee. Gelukkig heb ik ook nog een rabo rekening (en heeft man ook nog pasjes van beide rekeningen). Bij de filialen in ons dorp kun je in geval van nood geld krijgen via de balie, als je pas het niet doet. Ook op zaterdag open.
  Overigens heb ik altijd wat geld in huis. Ik leg regelmatig wat weg voor de vakantie en in geval van nood kan ik dat gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vervelend dat je pas er zomaar mee ophield. Misschien per ongeluk beschadigd? Goed dat je nog cash geld in huis had. Ik heb ook wel iets in huis maar een lange periode overbruggen zou mij niet lukken.

  BeantwoordenVerwijderen