dinsdag 10 maart 2015

Betalen voor andermans kind

Gisteren was er een ouderavond op de basisschool van mijn jongste kinderen. Leuk om weer even bijgepraat te worden over het reilen en zeilen van de school. Zo kregen we informatie over de leermethodes, de stand van zaken mbt de docenten; vertrekkende en nieuwe docenten. De bestemming van het schoolreisje werd bekend gemaakt. Kortom, veel nuttige en leuke info.

Op het eind van de avond kwam er een ouder van de ouderraad aan het woord die zijn zorgen uitte. De ouderraad krijgt steeds minder budget om dingen te organiseren voor de kinderen. Het is namelijk de laatste jaren een trend dat steeds minder ouders de vrijwillige bijdrage voor hun kind betalen.  Deze vrijwillige bijdrage is weliswaar vrijwillig maar  wel heel belangrijk.  Hiervan worden de extra dingen bekostigt zoals het sinterklaasfeest, paas- en kerstontbijt en nog een aantal activiteiten.

Inmiddels betaalt nog geen kwart van de ouders de vrijwillige bijdrage. Als er niet meer ouders gaan betalen moet de ouderraad activiteiten gaan schrappen. Er is een regeling dat mensen met heel weinig inkomsten via de gemeente budget krijgen voor de ouderbijdrage. Deze mensen hoeven alleen hun minimapasje te laten zien aan de directeur en dan krijgt hij de bijdragen namens deze ouders van de gemeente (als ik het goed heb begrepen)

Huh....?? Ik was behoorlijk verbaasd en eerlijk gezegd ook wat geirriteerd. Ik betaal al 11 jaar braaf de ouderbijdragen van 1 of meer van mijn kinderen die op de basisschool zitten. Met 3 kinderen betaal ik momenteel 60 euro per jaar. Ook al is het vrijwillig, geen haar op mijn hoofd heeft er ooit aan gedacht om niet te betalen. Ook de ouderbijdragen van de anderen kinderen op het voortgezet onderwijs die minstens 120 euro per jaar per kind zijn betaalde ik altijd als vanzelfsprekend.

Ik voelde me een beetje gekke henkie. Geen enkele ouder die niet betaalde reageerde. De meeste mensen zaten wat wazig om zich heen te kijken. Er was 1 betalende ouder die wel reageerde en een oproep deed om alsnog te betalen. Zelf stelde ik voor aan de ouderraad  om inzichtelijk te maken wat ze precies doen, wat hun inkomsten en uitgaven zijn zodat het onderwerp meer gaat leven. Natuurlijk wil ik ook eens zien waar mijn geld eigenlijk naar toe gaat. Naar mijn kinderen? Prima! Wordt 3/4 van mijn bijdrage besteed aan andere kinderen dan heb ik daar wel moeite mee. Misschien kan het bedrag dan worden verlaagd zodat meer ouders bereid zijn om te betalen.

Betalen jullie wel de vrijwillige schoolbijdrage?

16 opmerkingen:

  1. Ik zou het wel betalen. Maar als bijna niemand meer betaald zou ik me idd ook achter de oren gaan krabben / krabbelen (doorstrepen wat niet juist is. Ik twijfel!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou het wel betalen. Maar als bijna niemand meer betaald zou ik me idd ook achter de oren gaan krabben / krabbelen (doorstrepen wat niet juist is. Ik twijfel!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja.... zo werkt het in Nederland.... zo betaal ik ook belasting voor bijv mensen die vijf kinderen hebben en dus vijf maal zo veel kinderbijslag ontvangen dan ik... en mensen die hun studieschuld niet terugbetalen vanwege te laag inkomen etcetera....

    Ik ga het dus wel betalen. En waar het geld naartoe gaat wordt ook transparant gecommuniceerd door de school waar mijn dochtertje binnenkort naartoe gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed voorbeeld die 5 kinderen:)
      Als iedereen de bijdrage gewoon betaalde kon het bedrag per kind omlaag en werd het voor meer ouders betaalbaar.
      Nu betaal ik met 3 kinderen voor nog 9 andere kinderen.

      Verwijderen
  4. Ja, ik betaal ook. Vraag me af hoe de percentages bij ons liggen. Ik ga het eens navragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas kunnen steeds meer ouders de bijdrage gewoonweg niet missen door financiele problemen. Alle gemeentes kennen een minimaregeling, zoals je al aangaf. Als deze regeling door de ouder al benut is kan men ook een beroep doen op Stichting Leergeld in jouw woonplaats of het Jeugdfonds. Kinderen mogen niet de dupe zijn..............

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn een aantal gezinnen die echt heel moeilijk rond kunnen komen. Aan die kinderen wil ik met liefde mee betalen. Dat is echt een heel kleine groep. Van de andere gezinnen heb ik het idee dat het laksheid is of gierigheid is. Het is lekker annoniem en er zijn geen directe gevolgen voor je kind als je niet betaald

      Verwijderen
  6. Ik betaal wel. Kan de school niet kijken of de schoolreis niet als aparte post opgenomen wordt? Als kind op schoolreis wilt dan moet ouder eerst betalen. Op onze school doen ze ook regelmatig aan fund raising, denk nu aanbloembollen kopen voor feestweek, kleding inzameling etc. Dan kan bijdrage naar beneden overall. Ik snap je irritatie, ik zou ook niet blij zijn als er zo weinig betalen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Schoolreis zit niet in de vrijwillige bijdrage berekend. Bij de schoolreis is het zo dat je vooraf moet betalen. Is er niet betaald dan mag het kind dus niet mee. Dit is naar mijn weten nog nooit gebeurd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oke het gaat dus om de bijdrage voor de overige zaken. Lastig, ik denk wel dat het goed is dat de ouderraad zaken laat liggen omdat er geen geld is.

      Verwijderen
    2. Zo zeg, dat is wel heel sneu voor een kind.
      Als de ouders niet kunnen betalen is het kind dus de dupe.

      Verwijderen
    3. Als de ouders het echt niet kunnen betalen springt de gemeente gelukkig bij.

      Verwijderen
  8. Ik betaal altijd de vrijwillige bijdrage. Ik heb zelf in een oudercommissie gezeten en weet hoe het reilt en zeilt. Met deze bijdrage kun je activiteiten organiseren die het voor je kind op school allemaal net even leuker maakt. Helaas zijn er ouders die het echt niet kunnen betalen. Ik kon me soms wel druk maken over ouders die me excuseerden dat ze niet konden betalen maar in mijn opzicht, wel geld hadden voor ander (in mijn ogen) geneugten. Niet willen is wat anders. Dan is de voorlichting blijkbaar onvoldoende.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb het altijd betaald. In de jaren '90 zaten mijn kinderen op de basisschool en toen was er al steeds gedoe over dat ouders het duur vonden. En die bijdrage was echt niet hoog en er werden geen buitenlandse reisjes ofzo gemaakt. Het geld werd gewoon goed besteed. Ik maakte een opmerking die niet gewaardeerd werd. Dat onderwijs geld kost en dat je nu tenminste ziet waar het voor gebruikt wordt. Alls kinderen gaan studeren wordt het pas echt duur. En je weet als je kinderen krijgt dat dat geld kost.
    Ik sta nog steeds achter die opmerking. Al zou ik het zeker aankaarten om er een gesprek over aan te gaan. En als ouders niet meer bereid zijn om ouderbijdrage te betalen dat er dan dus geen sinterklaasfeest, kerst en andere extraatjes meer zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hier is de vrijwillige bijdrage niet vrijwillig
    je bent gewoon verplicht om te betalen.
    daarom vind ik het woordje vrijwillig niet lekker gekozen.
    maar als je hier niet betaald krijg je gewoon aanmaningen.

    en inderdaad voor de gezinnen die het echt niet kunnen betalen is er het vangnet wat gemeente heet.
    misschien kunnen ze bij jullie ook de ouderraad opdracht geven om er gewoon meer achtrraan te zitten , want het klinkt mij erg extreem in de oren dat er zo weinig mensen betalen.
    hier betalen we overigens maar 37.50 per kind per jaar.
    dat is voor het bv sinterklaas schoolreisje maar ook wordt er een deel gespaard voor het kamp van groep 8.

    BeantwoordenVerwijderen