vrijdag 18 november 2016

Blij dat ik vrek

Zoals ik eerder al schreef, stond mijn leven de afgelopen maanden nogal op zn kop.
Alles wat in jaren was opgebouwd, werd in één keer door elkaar geschud.
De scheiding.
Alles stond opeens op losse schroeven. Alles veranderde en niets was meer zeker.
Mijn leven wat tot die tijd enigszins in balans was; de combinatie van het gezin, werk en vrije tijd viel als een kaartenhuis in elkaar.

Ik was niet goed voorbereid op deze situatie.
Van te voren kun je wel enigszins bedenken wat je te wachten staat maar in de praktijk komt er zoveel meer bij kijken. Het is absoluut niet te overzien wat er allemaal op je af gaat komen.

Op 1 aspect was ik gelukkig wel goed voorbereid, namelijk de financiën.  Hoewel ik dit niet had kunnen vermoeden toen ik de stap nam van zuinige Zeeuw naar vrek, is dit wel mijn financiële redding geweest.

Wat ben ik de afgelopen periode blij geweest dat ik de afgelopen jaren al drastische stappen had gezet naar een zuiniger leven. Ik hoefde niet ook nog eens financieel alles om te gooien, hoefde niet drastisch te bezuinigen of halsoverkop te verhuizen, de auto te verkopen of in de schulden te belanden.

Behalve dat ik inmiddels had geleerd hoe ik zuinig aan kon doen met geld, deed ik zelf ook altijd alle administratie rondom de financiën. Ik regelde de belastingaangifte, de betaling van alle rekeningen en werkte met een kasboek.
Zodoende had en heb ik goed inzicht in alle in- en uitgaven.

Natuurlijk heb ik fors moeten inleveren wat betreft de inkomsten. Ja daar ontkom je niet aan.
Met 1 full-time salaris minder kelderen de inkomsten met een vrije val naar beneden.
Maar met een volwassene minder in huis dalen ook een aantal uitgaven. Er wordt minder elektriciteit en gas verbruikt. De boodschappen- en benzine-uitgaven daalden ook flink.

De komende tijd ga ik met de billen bloot.
Datgene wat ik altijd van andere wil weten ga ikzelf laten zien.
Ik ga de komende tijd mijn huishoudboekje online zetten.4 opmerkingen:

  1. Ik herken me wel een beetje hier. Ik ben (voor mij) geheel onverwachts gescheiden, en na 26 jr in de.V S terug in NL. Gelukkig kon ik werk vinden en een woning kopen met hypotheek. En was ik al heel lang bezig met zuinig leven. Dat heeft me op dat gebied gered. Ik wens je sterkte toe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben heel benieuwd hoe je het in je eentje rooit. Knap hoor!

    BeantwoordenVerwijderen