zondag 11 januari 2015

Uitstelgedrag

Pas las ik een artikel over uitstelgedrag. Het raakte me, het ging namelijk over mij. Bij heel veel dingen die gedaan moeten worden denk ik, dat komt later wel, als ik meer tijd heb, als de jongste naar school gaat of als het vakantie is. De wat grotere zaken zoals afvallen, grote schoonmaak, behangen en verven, vliering leeghalen en alles uitzoeken en verkopen of wegdoen ben ik echt aan het uitstellen tot als de jongste naar school gaat want dan heb ik meer tijd.
Op zich probeer ik alles wat gedaan moet worden gelijk te doen. Dus opruimen, dingen regelen, schoonmaken etc doe ik als het even kan direct maar de wat grotere niet alledaagse zaken blijven gewoon liggen.

Wat blijkt nou, de reden van het uitstellen is omdat we onbewust denken dat het later makkelijker wordt. Waarom? Ja dat is dus de vraag, we denken alles altijd aan te kunnen maar niet NU. Als we iets uitstellen dan is het net alsof het op een later moment makkelijker zal zijn dan nu.
De redenering dat ik later meer tijd zal hebben klopt ook niet, elke minuut die ik ouder word, heb ik een korter leven voor de boeg, dus minder tijd.

Want als ik eerlijk ben kunnen de eerder genoemde uitgestelde activiteiten best met een peuter in je nek. Hij vindt het misschien ook wel een keer leuk om te helpen met behangen in plaats om voor de 100ste keer naar de kinderboerderij te gaan. Bovendien als ik nu ga behangen dan kan ik er sneller van genieten en hoef ik me niet te blijven ergeren aan het versleten behang wat er nu op zit. Het klinkt als een win-win situatie, ik ben bijna overtuigd. Ik zou dat dus het beste nu kunnen gaan doen. Uhm... nee nu moet ik werken. Dinsdag zoek ik de juiste spullen bij elkaar en haal het oude behang er af en woensdag begin ik met behangen. Geloof jij het? Ik wel!

4 opmerkingen:

  1. Waarschijnlijk zet dit inzicht je wel aan tot aktiviteiten. Moet je voorstellen,de voldoening daarna.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tuurlijk geloof ik dat, jij gaat dat echt doen a.s. dinsdag en woensdag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu moet ik wel, er is geen weg meer terug. Heb zo een hekel aan behangen, maar wie weet bevalt het zo goed dat ik volgende week het hele huis behang.

    BeantwoordenVerwijderen