vrijdag 20 oktober 2017

Een eigen huis


Volgende week is het eindelijk zo ver, ik ga het huis kopen waar ik nu al ruim 10 jaar in woon. 
Bij de notaris wordt alles ondertekend. Wat heerlijk dat alles nu bijna geregeld is. Een periode van onzekerheid wordt nu afgesloten. De laatste loodjes vielen erg zwaar. De deadline van de bank hing als een zwaard van Damocles boven me. Eerder dit jaar had de bank mij financieel goedkeuring gegeven om de hypotheek volledig op mijn naam te zetten.  

Wel moest er nog het een en ander worden geregeld en getekend. Niet alles had ik zelf in de hand, ook degene die nog voor de andere helft eigenaar was moest meewerken met het papierwerk. Niet dat deze bewust tegenwerkte maar er werd ook niet veel haast gemaakt. Zelfs de hypotheekadviseur werd er zenuwachtig van. Toen gisteren eindelijk alles geregeld was haalde ook hij opgelucht adem. Hij had dit niet eerder meegemaakt en vreesde dat we de deadline niet zouden halen.  

Op zich was er dan nog geen man overboord. Er zou opnieuw een aanvraag gedaan moeten worden gedaan. Ook al blijft de financiële situatie van mij hetzelfde, de regels rondom hypotheken worden steeds meer aangescherpt. Ook weet ik niet hoeveel geduld de bank heeft. Al betaal ik braaf elke maand de hypotheeklasten, misschien dat de bank het op een gegeven moment wel zat is en geen nieuwe aanvraag meer in behandeling neemt
Ze hebben alles bij elkaar al best veel werk gehad aan mij en als ik dan telkens in gebreke blijf door de laatste papieren niet te regelen dan kan ik me voorstellen dat ze er klaar mee zijn. Ik had dan wel gewoon in dit huis kunnen blijven wonen, maar als ik aan het eind van de rit het hele huis had afbetaald was het huis slechts voor de helft van mij. 
Dit is dus niet meer aan de orde. Alles is geregeld. Zelfs de handtekening bij de notaris is door de wederpartij al gezet. Maandag zal de akte passeren en staat het huis volledig op mijn naam.

8 opmerkingen:

 1. Fijn hoor! Gefeliciteerd. Bij ons was het ook een heel gedoe net op het nippertje alles voor elkaar gekregen. (1 dag van te voren)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd!! Ik heb het sinds april op mijn naam en geeft veel rust. De door jouw betaalde hypotheekrente van jullie gezamenlijke hypotheek mag je trouwens voor de helft als betaalde partneralimentatie aftrekken bij je belastingaangifte. Alleen als jij alles hypotheeklasten betaald en je ex niet al de helft betaald natuurlijk. Ik kreeg de tip een jaartje terug, ik geef hem graag door!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip. Ik had eerder al een een proefberekening gemaakt. Daarin kwam naar voren dat ik voor de helft eigenaar ben dus ook maar voor de helft de hypotheekrente kan aftrekken. Goed dat je me er op wijst, ik ga het nog eens nakijken.

   Verwijderen
  2. Ik heb even de link voor je opgezocht, scheelde mij weer een paar honderd euro!
   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/content/ik_blijf_in_het_huis_wonen_het_huis_is_van_ons_beiden

   Verwijderen
  3. Oh geweldig, dank je wel. Ik heb het even goed gelezen. Ik was al wel eerder op die site beland. Er staat: 'bent u met uw ex overeengekomen dat 1 van u een deel van de rente moet betalen voor de ander?'
   Ik ben niets overeen gekomen ;) maar ik denk dat ik het toch zo moet gaan invullen. Nogmaals bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 3. Fijn gevoel dat het nu in orde komt.
  Ik heb destijds ook in die situatie gezeten dat ex uitgekocht moest worden. Maar toen was alles nog veel soepeler bij de banken, je had ook nog gezellige kantoren waar je mensen kende.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat het bijna rond is. Geniet van de rust die het gaat brengen.

  BeantwoordenVerwijderen