dinsdag 29 november 2016

Inboedelverzekering opgezegd

Ik heb gedaan wat ik al lang van plan was.....

Ik heb mijn inboedelverzekering opgezegd.
Ik heb er een hele tijd over nagedacht, getwijfeld en uitgesteld.
Eindelijk heb ik het gewoon gedaan. Vandaag belde ik naar mijn verzekeraar en heb ik kenbaar gemaakt dat ik de inboedelverzekering wilde beëindigen. Na een zou-u-dat-wel-doen-mevrouw praatje van hun kant en een beleefde jazeker van mijn kant was alles geregeld,

Vorige maand was mijn verzekeringspremie alweer verhoogd. Ik betaalde inmiddels voor de inboedel meer dan de andere 3 verzekeringen bij elkaar (glas/aansprakelijkheid /opstal)
Die glasverzekering zou er misschien ook wel af kunnen, maar die premie is echt verwaarloosbaar. Bovendien heb ik wel eens een ruit moeten laten vervangen, en wel 's nachts. Althans, een noodruit en een paar weken later de echte ruit. Was bijna 800 euro kwijt, dus glas blijft nog even.

De totaal verzekerde waarde van mijn inboedelverzekering bedroeg 100.000 euro.
Eerder had ik al een keer contact gehad met de verzekeraar om te informeren over een voordeligere inboedelverzekering. Ik hoefde niet zo nodig een verzekerde waarde van max 100.000 euro. Misschien een verzekering met een maximale waarde van 25.000 euro met de daarbij behorende premie? Nee mevrouw, zo werkt het niet. Nee was ik al bang voor, maar niet geschoten is altijd mis......

Laten we hopen dat het nooit nodig zal zijn, maar stel dat mijn hele inboedel verloren gaat......dan wordt slechts de dagwaarde vergoed. Aangezien de meeste meubels die hier in huis staan meer dan 20 jaar oud zijn, zit daar weinig waarde meer aan.
Oke, het vervangen van een hele inboedel inclusief kleding etc zal wel wat gaan kosten, maar het bedrag wat dan uitgekeerd zal worden schat ik bijzonder laag.
Aan de andere kant, bij de kringloop staan banken voor 50 euro.  Kleding en andere spullen koop ik nu ook al vaak niet nieuw. Tja, en hoeveel kleding en spullen heeft een mens nodig? Bij het grof vuil staan ook vaak nog redelijke meubels, helemaal gratis.

Het enige wat wel lastig zal worden om te vervangen is al het speelgoed van de kinderen. Die hebben in de loop van de tijd aardig wat Playmobiel en Lego verzameld. Dat zal lastig worden om weer opnieuw te vergaren.
Het geld wat ik nu en in de toekomst bespaar met het opzeggen van de inboedelverzekering zal ik reserveren voor een nieuwe collectie speelgoed.13 opmerkingen:

 1. Jij doet iets wat ik nooit zou durven. Bedenk eens hoeveel geld je dan wel ineens moet hebben om spullen te vervangen. Mag ik vragen bij wie je verzekerd was en hoeveel je betaalde? De ZLM in Goes is een hele goede en voordelige maatschappij. Ze nemen alleen klanten uit Brabant en Zeeland. Onze hele familie zit er en tot volle tevredenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaalde 15,50 euro per maand, was wel inclusief pakketkorting en no-claimkorting.
   De meeste verzekeringen keren de dagwaarde van je spullen uit. Dat is zo wie zo te weinig om alle spullen te vervangen, in mijn geval..

   Verwijderen
 2. Ik zou dat ook niet zo snel doen, maar mijn inboedelverzekering is ook helemaal niet zo duur. Als ik een tientje betaal, dan is het veel. En dat haal ik er wel uit, want als je inderdaad van het ergste uitgaat en alles weg is, dan kan ik zelfs van de dagwaarde nog flink wat spul vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit vind ik echt valse zuinigheid. Als je huis in rook opgaat of onder water komt te staan (wat dan ook), dan is er genoeg uit te keren. Het lijkt misschien weinig, maar als je optelt wat er in je huis staat en je moet het ineens vervangen, dan heb je gewoon serieuze cash nodig. Ongeacht of het nieuw is of tweedehands.

  Zolang je dat dan zelf op kan lossen in het prima, maar als je om zo'n situatie dan alsnog hulptroepen etc moet inschakelen, dan vind ik het geen goede ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben nog nooit een inboedelverzekering afgesloten. Natuurlijk denk ik er wel eens over na: wat als... Net als jij komen bijna alle meubels, veel kleding, boeken etc. bij kringloop of familie vandaan, verder doen we in het kader van minimaliseren zoveel mogelijk spullen het huis uit. Speelgoed van de kinderen is eigenlijk allemaal verkocht. Alleen de laptops, ook nodig voor studie etc., dat zou best veel kosten om die te vervangen. Maar ook daarin heb je tweedehandsmogelijkheden, heel betaalbaar. Ik bezuinig overigens niet op goede rookmelders en batterijen! En om brand te voorkomen nooit 's nachts of als je weg bent, apparaten aan laten staan. Zelfs stekkers gaan er bij ons uit. We zijn over 't algemeen veel te bang om niet te verzekeren, maar ik geloof absoluut dat dat ons is aangepraat door de mensen die aan verzekeringen verdienen. We gaan toch ook gewoon de snelweg op, ook al is er een redelijke kans dat we een ongeluk krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind deze lastig: kleine kans (dat je inboedel in rook opgaat, of overstroomt, of...), maar wel met grote impact (want alles vervangen kost toch echt n hoop).
   Mijn ouders zijn niet zo van de verzekeringen (geen glas, geen begrafenis, ...) maar deze hadden ze wel. Omdat het bedrag zo hoog is als t fout gaat. En omdat je zelf neit kan bepalen of t foutgaat, dat kunnen heel goed oorzaken buiten jezelf zijn.
   Dus ik snap m, maar vind het heel dapper. ik weet niet hoe slim het is, daar moet ik nog even over nadenken.
   Ga je nu t bedrag dat je niet meer uitgeeft aan deze verzekering, ook echt sparen?

   Verwijderen
  2. ja en nee, Ik heb zo wie zo een bedrag gereserveerd voor als ik onverhoopt: werkloos raak en het de eerste maanden kan rooien/ alle apparaten in huis tegelijk kapot gaan/ ik mn auto in de puin rij etc
   Nu komt in dat rijtje dus ook, als ik in 1 klap mn hele inboedel kwijtraak.

   Verwijderen
 5. Hm, iets om over na te denken inderdaad. De dagwaarde van mijn spullen is ook minimaal daar het meeste best al oud is. Ik koop ook niet veel nieuws meer. Aan de andere kant kost de verzekering inderdaad iets van een tientje per maand. Ik zal er ook eens over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De spullen ok, maar ik had lekkage van de wasmachine leiding en dat is gerepareerd en getegeld en alles en was 450€ - wasmachine staat in een kast, en ik was wel blij met de verzekering, en brand is ook verzekerd. Met een hypotheek is deze verzekering verplicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij mijn hypotheek is alleen de opstalverzekering verplicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vind het eigenlijk niet eens zo raar. Verzekeren deed men om zich zekerder te voelen. Als jij je zeker voelt met je buffer, dan is het toch goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kreeg zojuist een mailtje van iemand die zowel bij jou als bij mij anoniem meeleest, of ik dit bericht bij jou wilde plaatsen (heeft zelf geen account en zag geen andere contactmogelijkheid). Dus hierbij:

  "Beste zuinige zeeuw, afgelopen donderdag heeft het huis van mijn schoonvader in brand gestaan. Alleen zijn slaapkamer is uitgebrand. Maar de rest van het huis zit onder de roet en rook. Zijn hele huis moet leeggehaald, schoongemaakt en geverfd en behangen. Zijn spullen zijn allemaal meer dan 30 jaar oud, dus dat is de moeite van verzekeren bijna niet waard misschien, maar de schoonmaakkosten zijn gigantisch. En dat wordt dus ook gedekt door de verzekering. Ik had daar nog nooit over nagedacht en wil je er voor waarschuwen. Fijne feestdagen!"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt, dat wist ik niet. Zal me er eens in verdiepen. Bedankt!

   Verwijderen