woensdag 4 oktober 2017

Slechte moeder of slechte werknemer. (het antwoord)

Slechte moeder of slechte werknemer?
Ik heb het helemaal uitgezocht en ik heb het antwoord.

Het antwoord is : Slechte moeder.

Waarom? Mijn kind heeft maar 1 ouder en dat ben ik.
De cliënten om mijn werk hebben wel meer dan 35 begeleiders die voor hun kunnen zorgen..
Dat ik moet werken dat is nu eenmaal zo maar ik ben in de eerste plaats moeder. Daar ligt de grootste verantwoordelijkheid.
In het verleden ben ik altijd 100 % loyaal geweest naar mijn werkgever toe en minder naar mijn kinderen toe. Het is te vaak gebeurd dat ik over de grenzen van redelijkheid ging om toch maar te kunnen werken.
Zo noem ik de nachtelijke reizen (totaal per keer 4 (!!) uur) om een ziek kind naar mijn ouders te brengen zodat ik 's ochtends gewoon kon gaan werken. Ik sliep dan niet of een halve nacht, en een ziek kind waarmee gesleept wordt (2 uur in de auto) is ook niet echt redelijk te noemen.

Ik heb het inmiddels uitgezocht. Wat zegt de wet?

§ 1. Verlofvormen


Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof


Artikel 4:1


 • 1De werknemer heeft recht op verlof met behoud van loon voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd, wanneer hij zijn arbeid niet kan verrichten wegens:
  • a.onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen;
  • b.zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden;
  • c.een door wet of overheid, zonder geldelijke vergoeding, opgelegde verplichting, waarvan de vervulling niet in zijn vrije tijd kon plaatsvinden;
  • d.de uitoefening van het actief kiesrecht.
 • 2Onder zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden worden in ieder geval begrepen:
  • a.de bevalling van de echtgenote, de geregistreerde partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont;
  • b.het overlijden en de lijkbezorging van een van zijn huisgenoten of een van zijn bloed- en aanverwanten in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn;
  • c.spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek door de werknemer of de noodzakelijke begeleiding daarbij van de personen, bedoeld in artikel 5:1;
  • d.noodzakelijke verzorging op de eerste ziektedag van de personen, bedoeld iartikel 5:1.
  • Artikel 5:1


   • 1De werknemer heeft recht op verlof voor de noodzakelijke verzorging in verband met ziekte van een persoon als bedoeld in het tweede lid.
   • 2Onder een persoon als bedoeld in het eerste lid, wordt verstaan:
    • a.de echtgenoot, de geregistreerde partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont;
    • b.een kind tot wie de werknemer als ouder in een familierechtelijke betrekking staat;
    • c.een kind van de echtgenoot, de geregistreerde partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont;
    • d.een pleegkind dat blijkens de basisregistratie personen op hetzelfde adres woont als de werknemer en dat hij als pleegouder als bedoeld in artikel 1.1 van de Jeugdwet verzorgt;
    • e.een bloedverwant in de eerste of tweede graad;
    • f.degene die, zonder dat er sprake is van een arbeidsrelatie, deel uitmaakt van de huishouding van de werknemer; of
    • g.degene met wie de werknemer anderszins een sociale relatie heeft, voor zover de te verlenen verzorging rechtstreeks voortvloeit uit die relatie en redelijkerwijs door de werknemer moet worden verleend.
 • Ook de CAO die voor mij geldt heeft er iets over te melden:
  • ...... De werkgever verleent bij zodanige ziekte in het gezin dat de werknemer regelingen moet treffen om de zorg te regelen: 24 uur betaald verlof op jaarbasis. De werkgever treft hiertoe een regeling in overleg met de ondernemingsraad........ 

  • De regeling met de OR heb ik niet op schrift kunnen achterhalen. Dit zal ik nog navragen.

  • Kortom, als ik meld bij mijn werkgever dat ik echt niet in staat ben te komen ivm plotselinge ziekte van mijn kind sta ik dus in mijn recht. Ik kan dan kort verzuimverlof opnemen. Hopelijk is het niet nodig maar wel fijn om achter de hand te hebben. Na de herfstvakantie heb ik een gesprek met mijn leidinggevende en zal dit zeker ter sprake komen.

7 opmerkingen:

 1. Goed dat je het hebt uitgezocht! Gaat het weer goed met je kindje? kBen benieuwd wat er uit het gesprek komt... Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gaat alleen op als je werknemer bent.. ik als gastouder zadel anderen met een opvangprobleem op als ik opeens niet kan werken.. en ja ook dat komt voor.. (bij besmettelijke ziektes als buikgriep zoals afgelopen week kijk ik aan of ik uberhaupt kan werken (bij de normale variant wel mits ik zelf niet ziek ben.. maar mn zoontje had een x de andere variant.. 5 dagen aaneen spugen.. hield nog geen slok water binnen dus toen was de opvang gesloten!!!! ) en ook ikzelf kan ziek worden. maar heb geen verlof om op te nemen dus het is onbetaald vrij nemen en ik zit met een schuldgevoel.. want die ouders hebben geen 35 anderen om vor hun kind te zorgen.. maar soms alleen mij.. dus ouders moeten vrijnemen of hun kind bij een minder goede bekende (als in iemand die t kind minder goed kent en minder vaak ziet ) waar ik me dan toch rot om voel..
  geen klaagzang ;) wel eens lastig.. je wil idd anderen niet met jouw probleem opzadelen ;)
  hoop dat de buikgriep mij overslaat (zondag/maandag mn kids, daarna mn man... ) zodat ik gewoon kan blijven werken.. (en mn man ook weer kan werken want hij moet onze kids overnemen als ik ziek ben.. iig, als ik te ziek ben om ze naar school te brengen etc) dus hij heeft als werknemer idd wel recht op zorgverlof of werkt zo'n dag thuis of in ons geval dat ze ondertussen beide naar school gaan rijdt hij exrta heen en weer oid... gedoe idd zieke kids ;) maar groot gelijk dat je je kinderen op 1 zet!!!! nu nog alle werknemers die dat ook zo zouden moeten zien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zus was tot een paar jaar geleden ook gastouder. Vanuit het gastouderbureau was het toen verplicht om een back-up te hebben. Zo is haar moeder een tijdje back-up geweest (heeft daarvoor de nodige diploma's moeten regelen) later had ze een andere gastouder als back-up. Misschien is dat een idee?

   Troost je met de gedachte dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor de kinderen, ze hebben een vader die er voor ze is. De vader van mijn kinderen is, helaas voor hun, met de noorderzon vertrokken. Als je er alleen voor komt te staan wordt het allemaal echt 2 x zo lastig en zwaar.

   Verwijderen
  2. backup is alleen voor noodgevallen.. niet voor vervangende opvang ;) dus alleen als ik nu met kind 1 naar t ziekenhuis moet met spoed en niet op de ouder kan wachten en de andere kinderen kunnen dan thuis blijven met de backup ;)

   en idd erg blij met mn man. ik moet weer mn eigen moeder missen omdat ze geen moeder is.. (koos voor dr vriend die dr eigen dochter (mn zusje) bedreigde met de dood.. tja dan ben je in mijn ogen geen moeder.. dus 12 jr geleden mee gebroken...) elk huisje heeft zn kruisje.. klinkt alsof ik t bagatellisseer maar bedoel gewoon dat iedereen zn problemen heeft.. dat ik een man heb betekent niet dat er niets anders is ;)

   Verwijderen
 3. Bikkel! Wat ben je een sterke vrouw! Daar zou een werkgever trots op moeten zijn.
  Succes met het gesprek, laat je niet uit het veld slaan.

  BeantwoordenVerwijderen